El fotoperiodista Sergi Alcàzar, responsable de fotografia d'ElNacional.cat i La Llança, presenta demà dijous 25 el seu fotollibre 'Vestigium', fruit d'un treball de llarg recorregut realitzat per l'autor al barri de La Catalana, premiat amb una beca al festival PhotOn Festival

Vestigium Sergi Alcàzar

Una de les fotografies del projecte 'Vestigium' / Sergi Alcàzar

L'últim testimoni d'un barri desaparegut

El llibre és el resultat d'11 anys retratant la decadència del barri de la Catalana, a Sant Adrià del Besòs. Nascut com a barri d'autoconstrucció pels primers immigrants arribats a la ciutat atrets per les oportunitats de feina en les obres públiques dels anys 20 al voltant de la central tèrmica de la Catalana de Gas i Electricitat -avui desapareguda-, entre la Mina i el riu Besòs, la Catalana va créixer en forma de casetes de planta baixa i hortets en un espai que el Pla Cerdà descrivia com a zona verda a la riba dreta del riu. Afectat urbanísticament des de fa anys i a l'espera d'un pla de transformació, l'any 2011 la Catalana va començar a ser enderrocada, els veïns traslladats al que es coneix com "La Catalana nova" i tot un món va començar a desaparèixer. 

Amb la seva càmera, Alcàzar va ser testimoni d'aquest procés de desaparició sota la potencia irresistible de l'especulació urbanística revestida de plans de millora urbana, barrejat, com en d'altres espais als límits perifèrics de la ciutat, per la marginalitat i els efectes devastadors de la droga, que van acabar de destruir el barri. Com assegura Alcàzar, el testimoni de Vestigium "és l’últim sospir d’un barri que va morir deixant un buit físic i sentimental".

Presentació al Caixa Fòrum

L'acte de presentació de Vestigium, projecte guanyador de la Beca PhotOn 2017, premi editorial consistent en la edició i impressió d’aquest fotollibre patrocinat per La Imprenta CG, Fundació La Caixa, el Ajuntament de Sant Adrià i l’IEFC, consistirà en un debat entre l'autor, l'escriptor Julià de Jòdar, que signa el pròleg, i Isaac Salvatierra, moderats per Tania Castro, directora del PhotOn Festival. A més, es projectarà la peça multimèdia creada per Jose Bautista, mereixedor de quatre premis World Press Photo amb les seves produccions. A l'acte de presentació hi assistiran Eduard Bertran, director d'IEFC, i la clausura la realitzarà el director de Caixa Forum, Valentí Farràs.