El CosmoCaixa de Barcelona presenta una exposició de 26 fotografies de Sebastião Salgado: Salgado-Base Antàrtica, una mirada diferent que ens acosta a l'Antàrtida. L'exposició es presenta a l'espai destinat a la base antàrtica espanyola i compta, a més de l'obra artística de Salgado, amb els testimonis de la doctora Josefina Castellví, una especialista en bacteriologia marina que del 1989 al 1994 va dirigir la base espanyola de l'Antàrtida.

L'Antàrtida en blanc i negre

Salgado, en el seu viatge a l'Antàrtida, va voler retratar tant la riquesa de la fauna local, com la magnificència dels espais naturals. Entre les imatges més sensibles es troben fotografies de balenes, de pingüins, d'albatros, foques, lleons marins... Però també hi ha fotografies espectaculars de les immenses extensions blanques del territori: muntanyes, icebergs, grans planures...

Iceberg entre la isla Paulet y las islas Shetland del Sur en el mar de Weddell. Península Antártica, enero y febrero de 2005. Sebastião Salgado.

El 'Gènesi' de Salgado

Les fotografies formen part de l'exposició Gènesi en què Salgado va tractar de retratar els grans espais naturals del planeta. El fotògraf brasiler va passar-se vuit anys donant voltes pel món per tal de descobrir deserts, oceans, muntanyes i pobles que s'haguessin preservat de la contaminació. Va fer un total de trenta viatges, i es va moure a peu, en avioneta, en canoes, en globus aerostàtic... Va fotografiar els dinka del Sudan, els jaguars del Brasil, els habitants de les selves de Sumatra, el Gran Canyó del Colorado...  La finalitat d'aquestes imatges de natura verge és conscienciar al públic sobre la necessitat de conservar el medi ambient.

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat