El conseller de Cultura, Santi Vila, ha ratificat avui que no trauran les pintures de Sixena del MNAC per dur-les a l'Aragó, tal i com demana el jutjat número 2 d'Osca. Vila ha assegurat que es tractava d'una "imprudència", una "temeritat", un "disbarat"  i un "atemptat en matèria cultural" voler moure unes pintures que estan en mal estat com a conseqüència de l'incendi del monestir.

Contra el procediment

Abans que res, Santi Vila ha assegurat que la Generalitat encara no ha rebut la interlocutòria del jutge d'Osca segons la qual s'exigiria agilitzar el trasllat. S'ha mostrat indignat pel fet que ha conegut aquests fets a través dels mitjans de comunicació i ha afirmat que aquest fet constitueix, "una falta de respecte a les parts".

Arguments tècnics

Santi Vila ha afirmat que en els darrers mesos diversos equips tècnics han estat estudiant les possibilitats de desplaçar les peces a Sixena. La Generalitat disposaria de diversos informes, entre ells alguns de la Universitat de Barcelona, de la Universitat Autònoma de Barcelona, del Sincrotó ALBA i del Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Tots ells, sembla ser, coincidirien en desaconsellar el trasllat, tot argumentant els forts riscos de moure les obres. Vila ha demanat que aquells que reclamen el trasllat aportin algun informe que avali la conveniència de transportar les pintures i ha assegurat que en els propers dies es faran públics aquests informes tècnics.

Rotund

Santi Vila ha deixat clar que el Govern i el MNAC plantegen una oposició "rotunda i nítida" a que aquestes peces surtin del Museu, pel bé d'un patrimoni "que és del conjunt de la Humanitat". Ha afirmat que la seva "posició és granítica" i que si bé hi ha possibilitats de moure les peces, el risc que comportaria el seu trasllat és molt elevat i per això, "sota cap circumstància autoritzaré la seva sortida".

Què es farà?

El Govern català remetrà al jutge d'Osca els seus informes tècnics per tal de justificar la seva negativa a moure les pintures. Sembla ser que tindran un termini de 20 dies per presentar el conjunt de documentació. També ha previst buscar suports en especialistes d'altres països que ajudin a avalar la decisió del MNAC En qualsevol cas, Vila ha deixat ben clar que ells no traslladarien les pintures i que "Jo i el Govern català assumirem totes les conseqüències d'aquest fet".