El passat mes de desembre, la Cambra del Llibre de Catalunya anunciava que estava preparant la possibilitat de presentar davant la UNESCO la proposta per a que la festa de Sant Jordi sigui declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat. La Cambra del Llibre, integrada pel Gremi d'Editors de Catalunya, el Gremi de Distribuïdors de Publicacions de Catalunya, el Gremi de Llibreters i el Gremi de la Indústria i la Comunicació Gràfica, va coordinar la seva proposta amb la Generalitat. Ara bé, el govern espanyol és l'únic que té la potestat d'elevar aquesta petició a la UNESCO. Ara, Soraya Sáenz de Santamaría ja ha confirmat que el govern espanyol recolzarà aquesta petició.

Acte de suport

Aquest divendres, en vigílies de Sant Jordi, la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes han convocat un gran acte al Caixaforum on volen impulsar la candidatura de Sant Jordi, presentat com "la festa del llibre i la rosa". L'acte estarà presidit per Soraya Sáenz de Santamaría, que com a vicepresidenta del govern es comprometrà públicament a impulsar la candidatura davant la UNESCO. També hi assistirà el conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, que expressarà el ple suport de la Generalitat a la iniciativa.

Barcelona, ciutat literària

La festa catalana de Sant Jordi va tenir un pes decisiu perquè el 1995 la UNESCO proclamés el 23 d'abril com a Dia Internacional del Llibre i dels Drets d'Autor. De fet, la Cambra del Llibre de Barcelona des del 1930 celebra el Dia del Llibre el 23 d'abril, tot coincidint amb l'aniversari de la mort de Shakespeare i Cervantes. El 2015, a més a més, la UNESCO va reconèixer a Barcelona com a Ciutat de Literatura, reconeixent el seu paper central, tant per ser lloc d'origen de molts literats, com per ser escenari de moltes obres literàries. Tot això fa pensar que la candidatura no tindrà molts problemes per passar els tràmits. Ja estan inclosos a la llista del Patrimoni Immaterial de la UNESCO les Falles de València, la Festa de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí, el Cant de la Sibil·la de Mallorca, el Misteri d'Elx, la Patum de Berga, el Tribunal de les Aigües de l'Horta de València...

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat