Aquest dijous 23 de juliol no és Sant Jordi però sempre és bon moment per recordar-ne la llegenda. I més, en aquest any tan anòmal per la crisi del coronavirus que se celebra aquest Sant Jordi d'estiu de manera excepcional. La veu popular explica que els fets van tenir lloc a Montblanc, és a dir, el cavaller Jordi va matar el drac a la capital de la Conca de Barberà, tot rescatant el poble i la seva princesa d’una mort segura.

D’això en fa molts anys. Els contes i les llegendes s’expliquen sempre de la mateixa manera? Segons Gemma Lienas i Valentí Gubianas això no és del tot cert. Les històries s’expliquen de maneres diferents d’acord els costums de cada època. I això és el que fan a La veritable llegenda de Sant Jordi. Un conte per nens i nenes, però, no només.

la veritable llegenda

Coberta del llibre La veritable llegenda de Sant Jordi 

I això vol dir que coses com la igualtat, que abans no es tenien en compte, ara sí. En ple segle XXI les noies ja no necessiten que un cavaller les salvi. La princesa Maragdina, a qui li agrada fer de tot menys ser princesa, i el cavaller Jordi, un amant dels llibres i d’explicar contes, s’alien per derrotar un exèrcit que segresta donzelles.

llegenda sant jordi gemma lienas cedida

La princesa Maragdina en una de les sales de palau / Cedida Navona

I de retruc, salvar una espècie en perill d’extinció: els dracs. Uns dracs plens de colors i vegetarians.

sant jordi gemma lienas cedida

Il·lustració del llibre on hi apareixen el cavaller Jordi, la princesa Maragdina i el drac de colors / Cedida Navona

Una llegenda per a nens adaptada als temps real on ja no són els reis que decideixen amb qui s’ha de casar la princesa i on el “feliços per sempre” que ha fet tant de mal a les relacions modernes no hi té cabuda.

llegenda de sant jordi

La princesa Maragdina travessa un bosc / Cedida Navona

Cel estrellat i lluna plena gegant. Al “vols viure amb mi”, li segueix un “sí, però m’has de continuar llegint” o un “sí, però hem de veure món”. S’actualitzen els temps però la història continua viva.

Un Sant Jordi diferent

Enguany, Sant Jordi s'ha celebrat en una altra data per la crisi del coronavirus, i ha passat del 23 d'abril al 23 de juliol. El Gremi de Floristes de Catalunya creu que se "mouran" uns 2 milions de roses, el que suposaria en el millor dels casos un 30% de les vendes d'un Sant Jordi normal. Però tenint en compte la data i les circumstàncies de la celebració, ja seria un "èxit", explicava el seu president, Joan Guillén, fa unes setmanes.