La setena edició de la Ruta del Bacallà tindrà lloc del 28 de març al 14 d’abril a 28 restaurants i 9 bacallaneries de Barcelona, en la qual l’autèntic bacallà d’Islàndia, acompanyat de la cervesa Inedit de Damm, en serà el protagonista. La nova edició de la ruta ha estat presentada aquest dimarts a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm, i durant l'acte el músic islandès establert a Barcelona Halldór Már ha estat nomenat “Bacallaner Novell 2019”, prenent el relleu a la periodista Bibiana Ballbè, “Bacallanera Novella” al 2018.

Durant els 19 dies que dura la ruta, el Gremi de Bacallaners de Catalunya i la cervesa Inedit de Damm, amb la col·laboració de Bacallà d’Islàndia, conviden a tastar les millors elaboracions de l’autèntic Gadus Morhua, el bacallà d’Islàndia tallat i curat a l’estil tradicional, i tot maridat amb Inedit, la cervesa creada al 2008 pels mestres cervesers de Damm, Ferran Adrià i l’equip de sommeliers d’elBulli, elaborada a partir de cervesa de malt d’ordi i cervesa de blat, i aromatitzada amb llúpol, notes de regalèssia, pell de taronja i llavors de coriandre.

04 VII Ruta del Bacallà   Foto de recurs

Aquest any es proposen tres opcions per gaudir de la gastronomia i en les quals el bacallà serà l’ingredient principal: la novetat d’aquest any és el menú degustació (cinc plats, postres i dues Inedit), per un preu entre els 40 i 50€; el menú (primer plat, segon plat, postres i dues Inedit) per un preu entre els 25 i 35€, que es podrà convertir en mig menú als migdies d’entre setmana (un plat amb bacallà, postres i una cervesa Inedit); i el platet (un platet de bacallà, més gran que la tradicional tapa, amb una Inedit) per 5€.

Tampoc no hi faltaran els tradicionals tastets de bacallà, que tindran lloc els dissabtes 30 de març i 6 i 13 d’abril en 9 bacallaneries i mercats de Barcelona, per un preu entre un i dos euros, i acompanyats d’Inedit.

El músic Hálldor Már, "Bacallaner Novell"

Durant l’acte de presentació, el músic islandès establert a Barcelona Halldór Már ha recollit el premi “Bacallaner Novell”, un guardó creat l’any 2016 per Bacallà d’Islàndia, amb l’objectiu de distingir un personatge públic enamorat del bacallà, i de convertir-lo en un expert en l’art i l’ofici bacallaner. En edicions anteriors de la Ruta, havien recollit el guardó els periodistes Bibiana Ballbè i Albert Om, i l’actor Bruno Oro.

Már es va donar a conèixer pel gran públic amb el programa de TV3 Katalonski, sobre estrangers que parlen català malgrat no haver viscut mai al nostre país.

01 VII Ruta del Bacallà   Halldór Már amb el guardó

Els participants

Els restaurants participants a la Ruta amb el menú degustació són: D’Aprop, Dop, Marimorena Bcn i Semproniana. Els locals de restauració que hi participen amb el menú o mig menú són: Casa Leopoldo, El Mercader de l’Eixample, Els Pescadors, Hetta, Restaurant Hoffmann, L’Enric, La Gormanda, Matalaranya, Sensespina, El Trapío i Vita. Així també, aquells que ofereixen platets són: Le Bouchon, Bacalalo, Casa de Tapas Cañota, Restaurant Hoffmann, Mextizo, Patapam, Barra Perelló 1898, Restaurant Can Ros, Pepa Tomate Parlament, La Raspa Mandri, N30, La Robadora i Quillo Bar. Cinc bacallaneries s'han sumat també al programa amb tastets: Bacallaneria Anguera Llobet, Bacalalo, Perelló 1898, Pesca Salada Crusellas i Saladitos