Robert Hale Merriman (1908-1938) va ser un personatge mític a les Brigades Internacionals. Diuen que va ser amic d'Ernest Hemingway, i que li va servir d'inspiració a l'hora de construir el personatge de Robert Jordan, a la novel·la Per qui toquen les campanes. Un equip d'historiadors, d'arqueòlegs i d'investigadors locals de la Terra Alta porten anys investigant què va passar amb aquest comandant nord-americà. Ara, els dies 6 i 7 d'abril, el Grup de Recerca de Didàctica i Patrimoni (Didpatri), de la Universitat de Barcelona, ha preparat unes jornades a Corbera d'Ebre per homenatjar a aquest brigadista.

L'incògnita Merriman

Robert Hale Merriman va néixer a Nevada, en una família d'origen escocès. Va estudiar Econòmiques a la prestigiosa Universitat de Berkeley, on també va exercir com a professor. Va passar alguns anys a la Unió Soviètica, investigant la política agrícola comunista, però va deixar-ho tot per incorporar-se a les Brigades Internacionals. Va participar en durs combats de la guerra civil, com la batalla del Jarama o la de Brunete, on els brigadistes van patir moltíssimes baixes. Va ser ferit a la batalla de Belchite i després d'aquests combats va ser nomenat Cap d'Estat Major de la XV Brigada.

La seva esposa, Marion Merriman, en va escriure una biografia: American Commander in Spain: Robert Hale Merriman and the Abraham Lincoln Brigade. La seva fi és molt confusa. Va desaparèixer a la retirada del front de l'Aragó. Podria haver mort en combat a la zona de Corbera d'Ebre, però també podria haver-se rendit i haver estat executat aquella mateixa nit per les tropes franquistes (que sovint mataven els brigadistes, i especialment els oficials). Un equip del Didpatri va intentar trobar el cadàver del comandant l'any passat, tot aprofitant el testimoni d'un veí del poble que havia col·laborat en l'excavació de fosses, però no va aconseguir localitzar el cos.

col·locació placa brigadista Robert Hale Merriman 2

Els actes

Aquest divendres, al Casal de Corbera d'Ebre, a les 20h hi haurà una xerrada col·loqui sobre Seguint les passes del Batalló Lincoln-Washington, a càrrec d'Anna Martí, una historiadora que ha investigat la figura de Merriman i la seva mort. En aquest acte també s'estrenarà el documental Els darrers dies de Robert Hale Merriman.

El dissabte a les 12h30, al poble vell de Corbera, destruït durant la batalla de l'Ebre, s'hi inaugurarà una placa en memòria de Merriman i de tots els combatents del Batalló Lincoln-Washington, obra de l'escultora Mar H. Pongiluppi  Hi assistirà Carme García Suárez, directora general de Relacions Internacionals i amb el Parlament de la Generalitat de Catalunya, i el cònsol dels Estats Units a Barcelona, Marcos Mandojana, que s'ha mostrat molt interessat en la iniciativa i en la recuperació de la memòria dels brigadistes nord-americans. La rectora de la Universitat de Berkeley, Carol Tecla Christ, també ha mostrat un gran interés en mantenir la memòria de l'ex professor Merriman, i s'enviarà a la universitat californiana una còpia de la placa que es posarà a Corbera, perquè s'exhibeixi a Berkeley.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat