Què hi ha de més terrorífic que un individu disposat a tot amb un martell? En Joe, el protagonista de En realidad, nunca estuviste aquí, de Jonathan Ames, és un individu brutal, vinculat al crim organitzat, que usa el martell com a principal eina d'atac. Però que l'eina sigui simple no treu que sigui un professional eficaç, procedent de les unitats d'elit de l'exèrcit, i que acompleixi les seves funcions amb gran satisfacció dels seus clients.

El bé i el mal

El protagonista d'En realidad... té una especialitat dins la seva feina: rescatar noies que estan retingudes per xarxes de tràfic de blanques. Rescatar captives sembla una tasca encomiable, i Joe aconsegueix dur-la a terme quasi sempre de forma ràpida, resolutiva i, en cas d'emergència, sense deixar testimonis molestos vius. Com que els afectats per les seves accions acostumen a ser individus de moral dubtosa i dedicats al crim, la policia tampoc sembla gaire interessada en esbrinar exactament què ha passat. Així, Joe mena una lluita en solitari, amb absoluta fredor. La seva vida es redueix a la seva feina i a la seva mare.

Imperfecte

Però per bon professional que es sigui, un no hauria de confiar-se mai, perquè les coses sempre poden torçar-se. I a en Joe els afers se li compliquen, per un excés de confiança, i per una traïció. I les conseqüències seran fatídiques per al criminal a sou. A partir d'aquí la seva vida canviarà radicalment, i la seva professionalitat desapareixerà i donarà pas a la brutalitat desencadenada. Sense fre, Joe deixarà lliure la bèstia que porta a dins.

Amb els mestres nord-americans

Jonathan Ames és el creador de la sèrie de televisió de la HBO Bored to Death i com a novel·lista, en castellà se li han traduït diversos llibres com El acompañante ¡Despierte, señor! Ames és un autor que està a les antípodes de bona part de la novel·la negra de moda actual. Es considera seguidor de Raymond Chandler i de Donald Westlake i fa novel·les en què no hi falta acció, sang i brutalitat. Que ningú esperi profundes anàlisis psicològiques dels personatges... A En realidad, nunca estuviste aquí els dolents són veritablement dolents i el protagonista, tot i i la seva brutalitat, manté una espurna de tendresa en un racó ben amagat al bell mig del seu cor. L'acció no dona ni un segon de respir al lector. Amb un centenar de pàgines, Ames en té prou per deixar-lo ben angoixat. Qui vulgui patir amb una novel·la negra de les d'abans, molt cinematogràfica, que ho tingui clar: Jonathan Ames és el seu autor.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat