Sorpresa majúscula al Zoo Safari de Ramat Gan, a prop de Tel Aviv, on els treballadors de construcció d'un nou hospital per a animals han descobert dos sarcòfags de 1.800 anys d'antiguitat. 

Segons expliquen des de l'Autoritat d'Antiguitats d'Israel, els contractistes estaven començant excavar la setmana passada com a part d'unes obres inicials del centre mèdic animal quan van observar dos taüts que sobresortien al sòl. 

Gràcies a la naturalesa de l'ornamentació, els experts han pogut concloure que els taüts corresponen a persones d'un alt estatuts social del període romà. "Són dos taüts a joc. Estan decorats de forma idèntica amb garlandes i discos", ha explicat Uzi Rothstein, de la Unitat de Prevenció de Robatoris de les Autoritats d'Antiguitats d'Israel. "Són taüts dels anys 200 o 300 de l'era romana, segurament es van fer per a un home i una dona que eren parella".

Les autoritats, a més, creuen que els sarcòfags van ser tallats sobre pedra local, tot i que eren imitacions dels prestigiosos taüts de marbre de proconnesia, de l'illa turca de Màrmara, un indret que era conegut per l'explotació de marbre blanc.

Segons indiquen les autoritats israelianes, els discos decoratius dels fèretres estaven destinats a protegir i acompanyar l'ànima del mort al més enllà, mentre que les garlandes eren una decoració habitual de l'època. "Entre les garlandes hi ha espais en blanc ovalats, que els arqueòlegs creuen que originalment estaven destinats a ser empleats amb un motiu de raïm, però per algun motiu l'obra està inacabada", apunten.

Troballa per negligència

El més curiós, però, és que aquest no és el primer cop que els sarcòfags veuen la llum. Segons explica la premsa local, els fèretres van ser descoberts fa 25 anys i posteriorment es van traslladar a una zona propera al nou hospital animal, on van ser oblidats. Amb el pas dels anys, aquests van quedar enterrats sota la terra i la vegetació fins que aquesta setmana han tornat a veure la llum.