El Llullu, el segon fill de Màrius Serra, va néixer amb una greu encefalopatia. El 2008 l'escriptor va dedicar-li Quiet, el seu llibre més personal i més intens, en què descrivia quina havia estat la seva vida amb el seu fill. Menys d'un any després, el Llullu moria. Ara l'editorial Empúries celebra els 10 anys de Quiet (en què se n'han venut 30.000 exemplars) amb la publicació d'una reedició revisada per l'autor. I,  paral·lelament, Qui ets? arribarà com a obra de teatre al Lliure de Montjuïc del 5 al 10 de febrer.

Marius Serra Joan Arque quiet qui ets acn

Màrius Serra i Joan Arqué. Foto: ACN.

Satisfacció malgrat tot

A Quiet, Serra va buscar una forma narrativa d'explicar "l'ambivalent estat emocional que provoca tenir un fill que no progressa adequadament. Un estat sovint exposat als fiblons del dolor, però en què predomina la joia i un cert embadaliment". Serra assegura que tenir un fill així és "una putada", però que en la seva companyia va trobar el plaer de gaudir de coses que fins aleshores li eren indiferents. Per fer aquest llibre, l'autor va rescatar escenes concretes fixades en la memòria i les va posar en moviment. 10 anys després de la publicació, i després de la mort d'en Llullu, Serra es mostra molt satisfet per la publicació del seu llibre més personal. "Haver escrit i publicat això o no haver-ho fet, canvia radicalment el dol", ha explicat Màrius Serra.

De "Quiet" al "Qui ets?"

El llibre, fa 10 anys, es va presentar en un gran acte benèfic a l'Auditori, Mou-te pels quiets, on en companyia de Pau Riba i d'altres artistes, Màrius Serra va intentar sensibilitzar sobre aquestes malalties. A partir d'aquest acte, on alguns actors van fer recitacions del text, Serra va començar a plantejar-se'n el seu potencial dramàtic. D'aquesta forma, ha esdevingut un relat teatralitzat que es representarà al Lliure de Montjuïc sota la direcció de Joan Arqué, i amb interpretació de Judit Farrés, Roger Julià i Òscar Muñoz. Una obra que el Lliure presenta com "un cant a la vida" i que ja no es titula Quiet, si no Qui ets?. En un dels jocs de paraules que tant agraden a Serra (l'home dels mots encreuats), es vol remarcar que amb el contacte amb un nen "quiet", el qui està en contacte amb ell descobreix "qui és", perquè la vida, en contacte amb aquests malalts, et canvia. Serra promet que qui vagi al Lliure de Montjuïc hi trobarà "dolor", però en cap cas un drama.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat