Les denúncies i detencions per agressions sexuals als darrers Premis Feroz han deixat en evidència la trista realitat: cal actuar per evitar i donar resposta a casos de violència sexual a l'àmbit de la cultura. A fi de trencar aquest tabú i garantir la seguretat dels assistents, els Premis Goya 2023 han assegurat que tenen un protocol contra agressions i abusos sexuals per a protegir i ajudar les víctimes aquest 11 de febrer, dia de la gala del cinema més esperada, com ja l'han tingut altres esdeveniments.

🔴 Premis Goya 2023, DIRECTE | Última hora de la gala del cine
 

🟠 Gala dels ⁠Goya 2023: data, nominats, presentadors i actuacions a Sevilla
 

🟠 La presència catalana als Goya 2023: 'Alcarràs', 'As bestas' i més
 

Els Premis Goya 2023 previndran fets com els dels Premis Feroz

Al seu torn, l'existència d'aquests protocols no només augmenta la sensació de seguretat entre els assistents, sinó que també ajuda a prevenir que els agressors actuïn. En el cas dels Premis Feroz, en els quals es van denunciar dues agressions sexuals, una d'elles a l'actriu Jedet per part del productor Javier Pérez Santana, van designar dues persones —un home i una dona— amb un telèfon de contacte durant la gala i la festa posterior, per a ser el punt de referència en aquesta mena d'incidents i ser els referents d'un espai segur.

Una portaveu de l'Acadèmia del Cinema ha assegurat que els Premis Goya tenen "des de sempre eines internes, des del protocol d'emergències al de riscos de salut laboral", que prevenen qualsevol situació, perquè "quan prepares un esdeveniment d'aquesta categoria, cal tenir-ho tot en compte". Què implica exactament aquest protocol?

Protocol contra agressions sexuals als Premis Goya 2023

Els protocols d'actuació contra agressions com aquesta han d'incloure mètodes i passos a seguir molt clars i concrets. Davant la sospita d'un possible cas d'abús sexual entre els treballadors o assistents a les gales, el primer que cal fer és aïllar l'agressor i separar-lo de la víctima, que s'haurà de protegir per la seva privacitat.

En tots els casos, s'ha d'evitar revelar la identitat de la víctima sense el seu consentiment. Immediatament després, la persona agredida haurà de ser atesa mentre s'espera l'arribada dels agents de l'autoritat. Així, la víctima podrà decidir si denuncia els fets davant la policia. Si ho fa, l'organització ha de rebutjar ràpidament i públicament els fets i col·laborar amb la justícia en el que calgui. En el cas dels Premis Feroz, només l'actriu Jedet va denunciar els fets, exposant Pérez Santana, i l'altre abús, presumptament cap a un home, no va transcendir ni es va fer públic.