La Direcció General de Política Lingüística entrega avui els Premis Pompeu Fabra, en reconeixement a persones, entitats, empreses o organitzacions que han contribuït a la projecció social de la llengua catalana. Els premis, creats el 2008, es donen actualment en sis categories: Comunicació i noves tecnologies; trajectòria professional, científica o cívica; àmbit socioeconòmic; projecció i difusió de la llengua catalana; incorporació a la comunitat lingüística catalana; i voluntariat lingüístic. El conseller de Cultura, Santi Vila, i la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, presidiran aquest acte a l'auditori del Palau de la Generalitat.

Internet en català

Potser el més destacat dels premis d'aquest any és el de comunicació i noves tecnologies, que ha recaigut sobre Softcatalà. Es tracta d'una associació sense ànim de lucre, destinada a promoure el català a la informàtica, a internet i a les noves tecnologies. Compta amb informàtics, filòlegs, traductors, dissenyadors i altres voluntaris. Va néixer el 1997. La seva àrea prioritària és la traducció i distribució de programari en català. Però també actua com a fòrum de trobada entre els usuaris catalans de les noves tecnologies, i també tracta de difondre aquestes tecnologies en català. Té 40.000 subscriptors i la seva web rep 3.500 visites diàries.

Carbonell: un històric en la defensa del català

Jordi Carbonell i de Ballester (1924) ha obtingut el premi a la trajectòria professional, científica o cívica. I probablement se li ha atorgat per les tres vessants: professional, científica i cívica. Durant la dictadura franquista, Jordi Carbonell va tenir problemes amb la justícia per la defensa del català. Però, a més, és un filòleg destacat, que va ser professor de català a Liverpool, a Càller (Sardenya) i a la Universitat Autònoma de Barcelona. Va dirigir la Gran Enciclopèdia Catalana i va involucrar-se activament en política: Després de passar per l'Assemblea de Catalunya, va passar a Nacionalistes d'Esquerra i va acabar a Esquerra Republicana, partit del qual en va ser president del 1996 al 2004. Ja comptava amb la Creu de Sant Jordi i amb moltes altres distincions.

Punt de Referència - Acompanyament als joves extutelats

El premi al voluntariat lingüístic ha recaigut en Punt de Referència, una organització que ajuda a desenvolupar-se en societat els joves extutelats quan arriben a la majoria d'edat. Els voluntaris de l'associació ajuden els joves a aprendre català, però alhora els ajuden a moure's en societat i a crear xarxes socials que els serveixin en la seva vida diària.

Altres guardons

The Anglo-Catalan Society, que ha obtingut el premi a la projecció i difusió de la llengua catalana, és una associació que van crear el 1954 destacats catalans exiliats a la Gran Bretanya, com Josep Maria Batista i Roca, en col·laboració amb alguns intel·lectuals britànics. Actua com un lobby per donar a conèixer la llengua i la cultura catalanes al Regne Unit. Té la seva pròpia revista, el Journal of Catalan Studies i fins i tot concedeix beques. L'empresa Casa Ametller ha obtingut el premi en l'àmbit socioeconòmic, per l'ús del català als seus establiments. La nord-americana Liz Castro ha obtingut el premi a la incorporació a la comunitat lingüística catalana. Castro és escriptora, editora i traductora, i viu a Barcelona. Ha donat suport a la difusió del català i a la independència de Catalunya. Fins i tot ha ocupat alts càrrecs a l'Assemblea Nacional de Catalunya.