El festival de la Porta Ferrada ha inaugurat la 55a edició amb ritmes de l'altra banda de l'Atlàntic. El duet format per Toquinho i Maria Creuza, amb la seva característica veu de Bahia, ha omplert l'escenari del port de música popular brasilera. 47 anys després del disc que els va fer famosos, Toquinho i Creuza han demostrat que l'esperit de La Fusa, el petit cafè argentí on va començar tot, segueix més viu que mai. "Tot el que vam viure amb Vinicius ens va marcar per sempre", ha afirmat Creuza.

Cançons que intercalen vitalisme amb nostàlgia, i que han permès evocar també un dels pares de la bossa nova, el poeta Vinicius de Moraes, amb qui Toquinho i Creuza van gravar aquell 1970 el disc que els va fer saltar al pla internacional. Records i complicitats en un concert on no hi han faltat temes com A felicidade i Garota de Ipanema.

porta ferrada 1 ACN

"La complicitat ens fa trobar-nos de tant en tant, quan les nostres agendes ens ho permeten, i reviure la història que hem viscut junts i tot el que va significar per a nosaltres", ha explicat Creuza pocs minuts abans de sortir a l'escenari. Toquinho ressalta que els dos artistes (ara separats per la distància perquè un viu a Argentina i l'altre a Brasil) només es retroben per fer aflorar un cop més la màgia de La Fusa. "Ens veiem només per recordar aquell moment que va marcar tant la nostra trajectòria, i estem aquí a Sant Feliu per fer-ho un cop més", explica Toquinho.

Cap de setmana de duets

Amb Toquinho i Maria Creuza, el Porta Ferrada ha obert també un cap de setmana dedicat als duets. Aquest dissabte, després dels sons populars brasilers, serà el torn de Michel Camilo & Tomatito, que pujaran a l'escenari amb la seva música a mig camí entre el jazz i els tocs flamencs. Diumenge, tancarà el cicle l'actuació de Chick Corea amb el banjo de Bela Fleck.

Des d'ara i fins al 19 d'agost, el 55è Porta Ferrada portarà a les nits de Sant Feliu de Guíxols una programació eclèctica. El pop, però, hi tindrà un pes important amb actuacions com les de Jamie Cullum, UB40, Zucchero o Love of Lesbian. Entre els caps de cartell, destaquen també el concert de la violinista Sarah Chang amb el Quartet Gerhard.