El tenor espanyol Plácido Domingo s'ha retirat de la Met Opera de Nova York aquest dimarts, un dia abans de l'estrena prevista de Macbeth, l'obra amb què tornava a un escenari nord-americà després que una vintena de dones l'acusessin d'assetjament sexual, segons ha confirmat a Efe el seu representant.

Per la seva part, la institució ha comunicat que Domingo no tornarà a actuar a la Met Opera després que ambdues parts arribessin a un acord en la necessitat d'apartar-se de l'organització, una decisió que es produeix després de conèixer-se que alguns dels empleats estaven "furiosos" amb l'actuació del cantant.

"Encara que rebato fermament les recents acusacions contra mi, i estic preocupat per un clima en el qual es condemna la gent sense el degut procés, després d'una reflexió crec que la meva aparició en aquesta producció de Macbeth restarà atenció al dur treball dels meus col·legues sobre l'escenari i darrere d'ell", ha afirmat Domingo .

El tenor, que ha recordat en el seu comunicat que ha actuat a la Met Opera durant 51 anys consecutius, ha assenyalat que ha sol·licitat la seva retirada a la direcció de l'organització, que ha accedit a la seva petició.

"Soc feliç que, als meus 78 anys, he pogut cantar al paper protagonista de Macbeth als assajos, que considero la meva última actuació a l'escenari de la Met", ha afirmat el tenor, qui ha dit estar agraït al públic i a Déu pel que ha pogut aconseguir en aquest teatre.

El mes passat, Domingo va ser acusat de comportament sexual indegut per altres cantants d'òpera i ballarines, davant de la qual cosa la Met Opera va anunciar que mantindria l'espectacle programat fins que es coneguessin els resultats d'una investigació per part de l'Opera de Los Angeles, que dirigeix.

"Prenem les acusacions d'assetjament sexual i abús de poder amb serietat extrema", va assenyalar fa més d'un mes en un comunicat l'Opera Metropolitana de Nova York. Aquest dimarts, tanmateix, la institució ha apuntat en un altre missatge que "la Met i el senyor Domingo estan d'acord que havia de retirar-se amb efecte immediat".

Diversos treballadors de la Met s'havien mostrat indignats la setmana passada per què Domingo anés a actuar a l'obra Macbeth, que s'estrenava aquest dimecres, segons indicava un reportatge de NPR, la ràdio nacional.

Des que es van publicar acusacions de 20 dones contra Plácido Domingo, diverses institucions de música clàssica als EUA, com l'Opera de San Francisco, la de Dallas i la de Filadèlfia, han cancel·lat les seves actuacions, encara que cap a Europa no ha pres decisions similars.