Vas a comprar al súper, pagues amb un bitllet de deu euros i te’n donen un de cinc que val molt més que el bitllet en si. Porta pintats Els gira-sols de Van Gogh i són l’art viatger de Mari Roldán.

L’artista malaguenya va començar a pintar bitllets en el moment que la van fer fora, per dur tatuatges visibles, de l'acadèmia on estudiava per ser hostessa de vol. Com que és una amant de viatjar i ja no ho podria fer tant com desitjava, va decidir que volia que el seu art fes la volta al món.

Procés de creació d'El petó de Van Gogh / Mari Roldán

La jove de la perla de Vermeer, El dormitori a Arlés de Van Gogh o El petó de Picasso són algunes de les obres universals que estan plasmades en bitllets de 5, 10, 20 o 50 euros. També crea a partir d'obres més actuals, com La nena amb el globus de Banksy i fanarts de La Casa de Papel o Spiderman.

Paga les seves compres amb els bitllets

Roldán pinta els bitllets i després, quan va a comprar a la seva ciutat, Màlaga, paga amb ells. S’ha fet viral a les xarxes socials pel seu art i per les reaccions dels comerciants en rebre-les: “¿Y esto? ¿Lo has hecho tú?”, li pregunten. “Sí, los pinto y luego pago con ellos”, respon ella. Tots se sorprenen, i es miren els bitllets amb admiració. Fins i tot, una caixera li diu que si pogués, posaria 50 euros seus a la caixa i es quedaria l’obra d’art per guardar-la a casa.

Banksy

Bitllet pintat amb una obra de Bansky / Mari Roldán 

Més d’una vegada li han preguntat si allò que els està donant és el nou model de bitllets que hi ha a Europa. “És una reacció molt bonica, valoren tant la pintura com per pensar que els nous bitllets són així, tant de bo!”, explica. 

Bitllets amb art arreu del món

L’objectiu és que els bitllets viatgin arreu del món. Són totalment vàlids perquè no toca el número de sèrie i, per tant, es poden fer servir sense problemes. Roldán està molt il·lusionada amb la rebuda que han tingut: “La veritat és que no esperava això, per res del món. Ser artista és una cosa amb la qual sempre somiava, però mai ho havia imaginat més enllà d’un hobby”.Billete La Casa de Papel - Mari Roldan

Bitllet amb un fanart de La Casa de Papel / Mari Roldán 

De moment, la majoria de les seves petites obres d’art no han sortit de Màlaga, li han escrit diverses persones de la seva ciutat perquè havia arribat a les seves mans algun dels seus bitllets. Tot i així, quan viatja també paga allà on va amb el seu art, de fet, espera poder gastar els dòlars que té preparats quan es pugui reprendre la mobilitat amb normalitat.