Passejar pels carrers de Gràcia i poder-te fixar en els detalls de les parets sense apartar turistes i modernets amb la cervesa a la mà semblava impossible fins que va arribar el coronavirus. I això ha permès que ens fixem en detalls que potser no havíem vist abans. És el cas d’El Museu Més Petit del Món que s’amaga dins les parets de la ciutat comtal. 

Les antigues caixes de les claus de l’aigua de les parets s’han convertit en un lloc ideal per exposar petites obres d’art. Repartides en diferents punts del barri de Gràcia, fins a 20 portes es poden obrir per descobrir-hi escenes com ‘La col·leccionista d’estrelles’ o ‘T’agradaria viure en una gàbia?’, fent una crítica als zoològics. Però, d’on han sortit totes aquestes maquetes diminutes?

WhatsApp Image 2021 02 11 at 18.02.04

Intervenció artística en un carrer de Gràcia (Maria López Moya)

Petites obres d’art creades per petits artistes

Són obres diferents, però totes segueixen una estructura semblant: fetes en una caixa de fusta de la mateixa mida, dins del mateix tipus de portetes, en un mateix barri i, la majoria amb un cartellet a l’exterior amb un títol. No es tracta d’un moviment espontani, és idea de Noemí Batllori, fundadora del Taller de les Maquetes.  

Fa un parell d’anys, jugant amb la seva filla, van descobrir una porteta al carrer Virtut, on té el seu taller, van agafar una caixa de cartró i amb fils i boles de porexpan van crear un univers. Fent broma i jugant van començar a dir que es tractava del museu més petit del món. Hi van afegir un títol i van plantar la llavor d’un projecte que s’ha estès per tot el barri.

Quan els amics de l’escola de la seva filla ho van veure, van demanar fer el seu museu i van descobrir que el barri estava ple de portetes que ningú feia servir. Hi van posar remei: actualment hi ha 20 caixetes pels carrers de Gràcia. 

WhatsApp Image 2021 02 11 at 18.02.01 (1)

Intervenció artística en un carrer de Gràcia (Maria López Moya)

“És un museu fet per ells i pensat per a ells” explica Batllori. Els nens i nenes es converteixen així en els protagonistes del carrer, poden buscar les seves obres i descobrir-ne de noves. Deixen de pensar en els museus només com a espectadors i passen a ser creadors d’obres. “És fer-los entrar en el món dels museus i de l’art; i tot és a la seva escala: l’obra és petita, la porta és petita i ho veuen a la seva alçada. A més, com que li posen nom, es converteix en un moment molt poètic”. 

Un mapa per trobar totes les portetes

Batllori ha creat un mapa amb totes les obres localitzades. Li agrada pensar en la idea de plantejar-ho com un joc, que els nens i nenes puguin passejar amb el mapa, marcar els recorreguts i descobrir els carrers més enllà dels trajectes habituals o del parc on van a jugar. 

Museu mes petit del mon

Mapa de les portetes amb obres d'art dins (Noemí Batllori)

Les obres del Museu Més Petit Del Món canvien periòdicament. Abans del confinament es renovaven cada mes aproximadament. Batllori organitzava tallers perquè els més petits creessin les seves maquetes i llavors les canviaven. Actualment, amb les mesures de prevenció de la Covid, la gent pot comprar un kit per fabricar la seva petita obra d’art a casa i Batllori els diu en quina porteta la poden posar.

La iniciativa ha calat entre els més petits del barri que, curiosos, obren les portetes per saber si hi ha novetats al darrere. Fins i tot, explica Batllori, de vegades obre la persiana del seu taller i hi troba notes de nens que li diuen on hi ha portetes noves per afegir al mapa de les petites obres d’art amagades a les parets.