Ahir Pau Riba va presentar aquest dijous, al Centre Artesà Tradicionàrius, el treball Jisàs de Netzerit o capítol zero de la Guerra de les Galàxies, realitzat amb De Mortimers, un grup de rocker-clowns que utilitza com a instruments joguines, objectes d'ús quotidià i aparells inventats. L'espectacle es presenta com "Els Pastorets del segle XXI" i combina les nadales amb una història paral·lela entre la vida de Jisàs (Jesús) i la trama de "La Guerra de les Galàxies". Tot el muntatge té un to irònic, no només sobre la història del Nadal, sinó també sobre la societat actual. La representació al Teatreneu era la primera d'una gira que durà a Pau Riba i als De Mortimers per Mataró, Badalona, les Borges Blanques, Guissona, Tiana, Sant Just Desvern, Vilassar de Dalt i Olot.

El retorn dels Pastorets de Riba

Pau Riba el 1985 ja va començar a explotar el potencial musical i dramatúrgic de les nadales (o més aviat el que ell  anomena "nadalades", nadales dadaistes amb la lletra retocada de les nadales tradicionals). El 2001 va publicar, a Columna edicions, un llibre / CD titulat Jisàs de Netzerit o capítol zero de la Guerra de les Galàxies, amb il·lustracions de Max, Pau, Pere Joan, Alex Fito, Gabi i Linhart, un poema d’Enric Casasses i col·laboracions musicals de Pascal Comelade, Sisa, Jordi Pujol, Ignasi Pujol, Marc Miralta, Roger Mas, Pomada i Sabor de Gràcia, entre d'altres. A partir d'aquesta publicació va preparar l'espectacle homònim, que cada any es torna a representar pels voltants de Nadal.

Jisàs de Netzerit. Pau Riba i De Mortimers al Tradicionàrius. © Josep Tomàs.

Un espectacle popular

L'espectacle es defineix com "transgressor, transgalàctic i transvocàlic". Afirma ser el candidat a consolidar-se com els Pesturits del segle XXI, davant la decadència "dels tan arrelats però tan caducs pastorets de sempre". Els organitzadors de l'espectacle asseguren la seva autèntica vocació popular, pel fet que utilitzen "les formes de desfogament popular més antigues que hi ha: "la sàtira tavernària, el safareig polític, el sarcasme i la beneïda maledicència".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat