Aquesta setmana Barcelona acull el festival internacional de cinema documental de futbol OffsideFest, que presentarà 14 llargmetratges i 14 curtmetratges. Les sessions d'apertura i de clausura, es celebraran el dimecres 9 i el diumenge 13 a l'Antiga Fàbrica Damm, i la resta de projeccions les acollirà el Cinema Maldà. Diversos directors i productors de les obres exhibides assistiran als actes. 

Els motius d'un festival

Oriol Izquierdo, director i ànima del OffsideFest, va decidir el 2014 organitzar aquest festival per tal de mostrar documentals "que evidencien que el futbol transcendeix el merament esportiu per esdevenir un fenomen social, cultural i polític" i que difícilment arriben als nostres cinemes i a les nostres televisions. Izquierdo posa de manifest els punts de contacte entre cinema i futbol: "Un partit de futbol, com les millors pel·lícules, dura 90 minuts". "Si entenem el futbol com a metàfora de la nostra societat, el cinema és la millor eina per donar a conèixer aquestes grans històries".

La secció oficial

L'Offsidefest ofereix alguns documentals que mai no s'havien presentat a l'Estat espanyol.  A la secció estrella, la secció oficial, hi participen sis films: Llegando a casa, sobre la història del mexicà Club de Fútbol Monterrey; Calabash, un documental sobre el Mundial de Sud-àfrica; Geraldinos, una història de les localitats per a pobres de l'estadi de Maracanà, a Rio de Janeiro; Tanger Gool, sobre un equip femení d'aquesta ciutat; Una meravigliosa stagione fallimentare, que explica la febre futbolera que es va viure el 2014 a la ciutat de Bari; i Gascoigne, sobre el jugador anglès Paul Gascoigne.

Fora de joc

La Secció Fora de Joc presenta diversos documentals que no participen en la secció oficial, entre ells Gol de Cuba, sobre la febre pel futbol al poble de Zulueta, a Cuba; la francesa Looking for Barcelona, que tracta sobre la històrica rivalitat entre Barça i Espanyol; i The Art of Soccer, una explicació sobre el futbol en clau d'humor a l'estil dels Monty Python.

Documentals i més

El festival també inclou una secció de curtmetratges, on es projectaran 14 documentals. N'hi ha d'italians, brasilers, alemanys, catalans, estatunidencs, espanyols, tunisians... I fins i tot un de Singapur i un de català: Padres Hooligans, una petita joia realitzada per tres joves cineastes. Hi ha curts que es centren en la història d'alguns clubs o de determinats jugadors, però d'altres es centren en el futbol d'aficionats o fins i tot en els espectadors. I l'Offsidefest fins i tot té un espai pels que segueixen el futbol a través dels videojocs: amb ocasió de la clausura del festival, es celebrarà un torneig de Pro Evolution Soccer 2016 a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm.

Return to Homs

Entre les pel·lícules destacades d'aquest festival, hi podem trobar la coproducció alemanya-siriana Return to Homs, de Talal Derki. És un documental gravat en plena guerra civil siriana. S'hi fa un seguiment del porter de la selecció nacional de futbol, el jove Abdul Baset al-Sarout, en la seva vida a Homs, una ciutat destruïda pels bombardejos de les forces de Bashar al-Assad. En aquest film es deixa clar que el futbol no pot escapar a la realitat.

 

 

I Believe in Miracles

Aquest documental de Jonny Owen relata la història de Brian Clough, que va ser acomiadat del càrrec d'entrenador del Leeds el 1975. Tan sols va obtenir una feina al Nottingham Forest, un equip de segona divisió. Però contra tots els pronòstics Brian Clough va aconseguir arrossegar aquell equip desprestigiat a la primera divisió, i al final va convertir-lo en un dels equips més prestigiosos del futbol britànic.

 

 

Gascoigne

El 1990 el jugador del Newcastle United Paul Gascoigne va anar a la Copa del Món d'Itàlia amb la seva selecció nacional. I van quedar en molt bona posició, però van acabar essent derrotats a les semifinals. Les llàgrimes de frustració a la fi del partit el van fer molt popular al seu país. Però va tenir problemes per les lesions i pel comportament fora del terreny del futbol, que es va aguditzar amb l'adicció a l'alcohol i les drogues. Aquest documental, de Jane Preston, repassa la vida d'aquest jugador.

 

 

Una meravigliosa stagione fallimentare

Aquest documental, de l'italià Mario Bucci explica la història de l'Associazione Sportiva Bari durant la temporada 2013-2014. L'equip estava en un estat crític, en fallida econòmica, amb una pèrdua de prestigi generalitzada, sense entrenador, amb l'afició desencantada... Però l'afició va pressionar l'equip, que va protagonitzar una espectacular remuntada.

 

 

Cruyff, el profeta

A l'estrena del festival s'hi projectarà tot un clàssic del documental sobre futbol: El profeta del gol, un homenatge a Johan Cruyff. Es tracta d'un film italià del 1976, filmat en el moment de màxim esplendor del jugador holandès. El documental de Sandro Ciotti no només es centra en la trajectòria esportiva de Cruyff, sinó també en el revulsiu que va suposar la seva figura en l'Espanya del franquisme i de la Transició. Oriol Izquierdo exalça el seu paper simbòlic: "En un país gris i oprimit com el nostre en aquells anys, ell, amb els cabells llargs al més pur estil estrella del rock, es va plantar en el registre civil i no va marxar fins que va aconseguir registrar el seu fill amb el nom de Jordi".

 

Imatge de portada: Fotograma de Tanger Gool, de Juan Gautier.