Davant les dificultats que posa a alguns ciutadans la nova ortografia del català, i l'interés que ha despertat el tema, la Generalitat ha creat una sèrie de dictats especials que es poden treballar en línia per posar en pràctica les noves regles ortogràfiques. Aquests dictats s'afegeixen als que ja hi havia a la web de la Direcció de Política Lingüística del Departament de Cultura de la Generalitat. Han estat concebuts com un complement al cercador Optimot, que rep 12 milions de consultes cada any, i que està pensat com l'eina en xarxa per resoldre dubtes lingüístics relatius al català. Aquests dictats disposen de les seves correccions, també en línia, perquè el lector pugui veure els errors comesos i anar millorant.

Diversos nivells

Els dictats estan pensats per al nivell intermedi (B2), de suficiència (C1) i superior (C2). Aquests dictats es poden consultar, escriure i autocorregir interactivament des d'ordinadors, tauletes o mòbils. També ofereix la possibilitat de descarregar tant el text com l'àudio. Els textos han estat elaborats per les escriptores i professores de català per a adults Mònica Batet i Sònia Moll. Els àudios han estat enregistrats per Montse Lluçà, Sofia Martin, Xavier Martin i Jordi Royo.

Optimot: la nova ortografia de forma fàcil

Per als ciutadans que tenen dubtes sobre la nova ortografia, l'Optimot ofereix una possibilitat senzilla de consultar aquelles qüestions que no es tinguin clares. L'apartat reservat a la nova gramàtica està organitzat en 10 categories relacionades amb la nova ortografia: Mots amb accent diacrític / Supressió de la dièresi en els derivats cultes en '-al' / Apostrofació de l’article femení 'la' davant del prefix 'a-' de negació / Mots derivats i compostos cultes amb el segon formant començat per 'r-' (r/rr) / Duplicació de 'r' a 'erradicar' / Mots derivats i compostos com 'arterioesclerosi', 'geoestacionari', etc. / Guionet o espai en el grup 'no' + nom/adjectiu / Expressions lexicalitzades aglutinades i sense guionet com 'sensepapers', etc. / Guionet entre prefix i nom compost / Escriptura dels compostos que són manlleus.