El món de la creació ha decidit plantar-se davant els atacs de l'Estat contra la llibertat d’expressió i organitzar una plataforma conjunta per reclamar la fi d’aquesta situació: No Callarem. Un dia després de la denúncia d’Amnistia Internacional sobre les restriccions a la llibertat d’expressió a l’Estat espanyol, s’ha convocat un acte, a l’Antic Teatre de Barcelona, per denunciar la situació i manifestar la decisió dels creadors de no deixar-se silenciar. Un acte que s’ha desenvolupat amb una gran expectació dels mitjans i amb una àmplia presència d'actors, músics i escriptors.

Una setmana de mobilitzacions

El col·lectiu No Callarem ha anunciat que del 9 al 15 d’abril ja s’estan preparant activitats a tot el país en defensa de la llibertat d’expressió. No és un programa tancat i demanen a tots els col·lectius que se sumin a la iniciativa, que programin els seus actes i que els pengin a la pàgina web www.nocallarem.org, que vol ser el punt des del que s’articulin les respostes a l’autoritarisme de l’Estat. S’ha previst que aquestes activitats s'usin per recaptar fons per a una caixa de resistència que serveixi per donar suport als represaliats. Ja s’han format comitès locals de No Callarem a moltes poblacions catalanes, però també n’hi ha a Madrid, Gijón, Mallorca, Vigo... La iniciativa vol arribar a tots els racons de l’Estat amb les etiquetes #NoCallarem, #NoCallaremos, #NonCalaremos, #NunVamosCallar, #EzGaralsilduko, #NonCararam... A l’abril anuncien que es publicarà un disc de hip-hop, amb la participació de molts artistes, en solidaritat amb els rapers condemnats. Avui, per escalfar motors, el raper Valtonyc oferirà un concert a les 20h30 al Freedonia de Barcelona.

Mobilització massiva

L’acte ha comptat amb la presència d’algunes de les persones que han estat perseguides recentment, com el raper Valtonyc o el regidor Jordi Pessarrodona, acusat per posar-se un nas de pallasso junt a la Guàrdia Civil... Desenes de personalitats del món de l’espectacle i de l’art han volgut estar amb ells: Gerard Quintana, els membres de l’Elèctrica Dharma, Joan Lluís Bozzo... El manifest ja ha estat signat per un gran nombre d’artistes i de col·lectius vinculats al món de la cultura: el Sindicat de Músics, l’Ateneu Popular de 9 barris, Raig Verd editorial, Òmnium Cultural, el Grup de Periodistes Ramon Barnils...

Contra l’autocensura

El manifest acusa al govern d’intentar implantar l'autocensura amb condemnes com les dels rapers Valtònyc i Pablo Hasél, el segrest del llibre Fariña, la retirada d’obres d’art de l’Arco, les denúncies contra tuitaires... I deixa ben clar que els signants no estan disposats a callar-se “mentre hi hagi lleis per emmordassar-nos”, “Mentre hi hagi una sola persona represaliada a l’Estat espanyol per expressar-se, actuar o pensar de manera contrària al règim”, “Mentre es vulgui empresonar a cantants, humoristes, artistes, activistes...”. I no ho faran per un motiu ben clar: “Demà pots ser tu”.

Crida a la mobilització

Alguer Miquel, el cantant de Txarango, ha volgut deixar clar que se sumen a aquesta iniciativa per “dignitat”, “per estar al costat de les companyes encausades” i per “fer pinya” davant un Estat “que vol fer passos enrere”. I ha destacat que “no són atacs contra la cultura, són atacs contra la societat sencera” i ha recordat que “els drets no te’ls cedeixen, s’han de conquerir”. En la mateixa línia  Thai Bonilla, en representació dels signants del manifest, ha recordat que és la societat la que va aconseguir aquests drets i que és la societat la que ha de lluitar per recuperar-los. Tot i que alguns oradors han apuntat que el Tribunal d'Estrasburg podria condemnar a l’Estat espanyol, han volgut recordar que el tribunal europeu és lent, i que allò essencial és la mobilització dins l’Estat espanyol. Aina Torres, poeta i escriptora, en nom dels autors, ha recordat la frase de Montserrat Roig: “Les paraules no es poden tancar dins una gàbia: volen soles”. I ha recordat que la crítica és essencial en l’art...

Valtònyc, de pedra picada

La intervenció més aplaudida ha estat la de Valtònyc, qui ha afirmat que la seva condemna no és un atac en contra d’ell, “sinó contra la llibertat de creació artística”. El raper mallorquí assegura que mai havia pensat que això passaria. I ha agraït la iniciativa, tot afirmant que: “No tenia por de la presó. Tenia por del silenci”. Davant les mostres de solidaritat, ha afirmat que “Me sent més fort que mai”, a desgrat que sap que ha d'entrar a la presó en algun moment en els propers mesos. El raper mallorquí  no ha manifestat cap tipus de penediment i s’ha mostrat disposat a “reiterar el delicte, perquè és un dret de tots”. Ha afirmat que no espera “cap tipus de justícia per part de l’Estat espanyol”. Ha afirmat que el més segur és que hagi de passar una temporada a presó. Però Valtònyc no està disposat a demanar perdó pel que ha fet ni a sol·licitar l’indult al Rei: “No vull cedir a mamoneos per part de l’Estat”.