El grup britànic New Order ha portat el seu pop electrònic al Festival de Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) aquest dilluns a la nit. El concert ha arrencat amb dos dels temes del seu últim disc, però de seguida han retrocedit en el temps per interpretar cançons de la seva etapa a Joy Division i també els èxits que van aconseguir al llarg dels 80. New Order va ser un dels grups pioners en la incorporació de sintetitzadors en els seus temes, introduint l'electrònica dins del món musical. El grup liderat per Bernard Summer no ha marxat de Sant Feliu sense interpretar Blue Monday, Bizarre Love Triangle o Temptation. L'actuació de New Order al Porta Ferrada ha estat l'única de tot Catalunya aquest estiu.

Només sortir a l'escenari, el cantant Bernard Summer ha demanat al públic que aplaudís al ritme de la música. Els espectadors no han dubtat ni un sol moment a posar-se sota les seves ordres. A partir d'aquí, la banda ha arrencat el concert amb Singularity i Restless dos dels temes del seu últim àlbum Music Complete, que va llançar el 2015.

De tota manera, el cantant de seguida ha anunciat que cantarien dos temes de la seva etapa a Joy Division. Moment en què el públic ha embogit mentre intentava reconèixer les primeres notes de la cançó. Es tractava de She's Lost Control i posteriorment han tocat Transimission. Amb aquest retrocés al passat, els New Order han anat alternant alguns dels seus últims temes amb els primers que va composar la nova banda liderada per Summer, Hook (que va deixar la banda el 2007), Morris i Gilbert.

No ha estat fins a la meitat del concert que ha sonat Subculture (1985) i Bizarre Love Triangle (1986). Amb dos dels himnes de la banda de Manchester, el públic ha recordat aquells orígens en què el grup va apostar per combinar el so de la guitarra elèctrica amb els sintetitzadors. Això va obrir la porta a l'entrada de la música electrònica i a la creació de nous gèneres com ara el dance.

A partir d'aquí, però, la banda ha centrat la resta del seu repertori en temes dels anys 80. Tot i així, han deixat dos asos a la màniga i els dos últims temes han estat Blue Monday (1982) i Temptation (1981). I els bisos els han tancat amb alguns dels temes que van treure durant la seva segona etapa, l'any 2002.

Una carrera dividida en tres etapes

New Order es va forma a Manchester el 1981, arran de la dissolució de Joy Division pel suïcidi del vocalista Ian Curtis. En aquell moment Bernard Summer, Peter Hook, Stephen Morris i Gillian Gilbert van engegar un projecte nou, tot i que encara tenia moltes reminiscències al seu grup anterior.

La seva aposta pels sintetitzadors en les seves creacions musicals i la seva evolució musical van deixar enrere la seva etapa anterior per convertir-se en uns referents de la introducció de la música electrònica. Va ser en aquests primers anys dels 80 que van publicar Blue Monday, Your Silent Face o Transmission. De fet, a New Order se'ls vincula amb el naixement del gènere dance. El grup, però, es va dissoldre el 1993.

new order porta ferrada acn

Cinc anys després, engegaven una nova etapa que duraria nou anys més, fins el 2007. Entremig, la teclista Gillian Gilbert va deixar la banda i va entrar-hi Phil Cunningham. Per últim, el 2011 van tornar als escenaris sense el baixista Peter Hook, que va ser reemplaçat per Top Chapman. Gillian Gilbert també va tornar, tot i que i Cunningham s'hi va quedar.

Recta final del festival

El concert de New Order d'aquest dilluns, l'únic que els britànics faran a Catalunya aquest estiu, marca l'inci de la recta final del Festival de Porta Ferrada. Abans que s'acabi, però, el port de Sant Feliu de Guíxols rebrà a Melendi (13 d'agost), The Human League (14 d'agost) i Gecko Turnes (18 d'agost). El festival posarà el punt i final a l'edició d'aquest estiu el dimarts 20 d'agost amb Panigua, Gibril i Burruezo que oferiran un repertori de músiques medievals andaluses, morisques, sefardites i cançons de trobadors.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat