Com cada any, en aquestes dates l'Institut d'Estudis Catalans i l'Observatori de Neologia (OBNEO) de la Universitat Pompeu Fabra han fet una crida oberta per triar el neologisme de l'any, a partir de termes l'ús dels quals s'ha normalitzat en els darrers temps, però que no són al diccionari o hi són amb significats diferents del que s'està estenent. Aquest neologisme s'incorporarà al diccionari normatiu, i entre la gent que hagi participat en la tria es sortejarà un lot de premis. Aquest concurs enguany arriba a la quarta edició. L’any 2014 va guanyar el mot estelada, el del 2015 va ser dron i el del 2016, vegà -ana. Qui vulgui participar-hi només cal que voti a la pàgina web www.neologisme.cat. El dia 8 se sabrà quina paraula és la guanyadora, la que serà inclosa al Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans.

L'any de la política

Les deu paraules triades pels organitzadors del concurs, enguany, han estat molt condicionades per l'actualitat política.

_ Cassolada

_ Fer pinya

_ Gentrificació

_ Hiperventilar

_ Judicialitzar

_ Micromasclisme

_ Feminicidi

_ Sobiranisme

_ Transgènere

_ Turismofòbia

Quatre d'aquests termes s'han difós per la seva clara vinculació amb el procés: "sobiranisme", "judicialitzar", "hiperventilar" i "cassolada". Tres s'ha popularitzat amb el debat sobre les identitats de gènere: "micromasclismes", "feminicidi" i "transgènere"; i "turismofòbia" i "gentrificació" s'han posat de moda amb els problemes que afecten l'urbanisme a la ciutat de Barcelona. Curiosament, el concurs proposa "hiperventilar" en la seva accepció estrictament mèdica, i no pas en el sentit figurat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat