Pau a la Terra és el títol del no gens pacífic cicle que la Filmoteca de Catalunya consagra al Nadal i que es podrà veure del dimarts 17 al 31 de desembre. Un cicle pensat, justament, per a aquells que detesten les pel·lícules de Nadal que inunden les cadenes de televisió per aquestes dates i que més d'un haurà d'empassar-se, obligatòriament, assegut a l'AVE, a l'autobús o a l'avió. Aquest cicle ofereix les pel·lícules menys ensucrades, aquelles que no renuncien a l'humor i que exploren els racons més foscos de la festa familiar per excel·lència. Podeu consultar els horaris dels passis a la pàgina web de la  Filmoteca de Catalunya.

Gremlins (3)

Gremlins.

Al cicle hi ha pel·lícules ja clàssiques, com els Gremlins, o la comèdia romàntica en un Londres nadalenc Love Actually (2003), de l’especialista en la matèria Richard Curtis, guionista de Notting Hill Quatre bodes i un funeral. Tot i estar rodat en rigorós blanc i negre, el Pare Noel de L’assassinat du Père Noël (Christian-Jaque, 1941) confronta la neu de Chamonix amb el vermell de la seva vestimenta i el vermell… de la sang, en el primer film Continental Films, la productora nazi establerta a la França ocupada.

L Assassinat du pere Noel (4)

L'assassinat du Père Noël.

Bad Santa (Terry Zwigoff, 2003), d’humor negríssim, Billy Bob Thornton és un Pare Noel amoral i alcohòlic d’un centre comercial que no es dedica precisament a repartir felicitat. Het paard van Sinterklaas (El cavall de Winky) (Mischa Kamp, 2005), un gran èxit del cinema neerlandès, explica la història d’una nena xinesa acabada d’arribar als Països Baixos, on descobreix que la tradició de sant Nicolau pot fer-li aconseguir el que més desitja: un cavall. I no és casual que les perverses entremaliadures dels Gremlins de Joe Dante també també s’esdevinguin en plenes festes nadalenques.

 

Foto de portada: Fotograma de Bad Santa.