Ha de ser molt heavy despertar-te un dia i tenir clar què vols fer amb la teva vida. Que un somni t’hagi despertat de la incertesa d’un futur que no saps per on recoi agafar. Jo creia que no però es veu que passa i que hi ha persones que un dia s’aixequen del llit amb les coses clares. Jo, com a mínim, en sé d’una i m’agradaria molt pensar que no és una excepció, que tots podem viure en aquest esperança trencadora de tancar els ulls i obrir-los sent qui volem ser. Parlo d’en Mark Ríos i de la seva particular capacitat de pintar sense tocar el llenç, que va descobrir mentre somiava amb pintura flotant, roncava i se li queia la baba al coixí. Això últim no ho sé del cert, però si m’ho imagino així em sembla (encara) més espectacular.

I aviam, que somiar mola, però està clar que a en Mark Ríos ningú li ha regalat res perquè rere el somni hi ha una enorme experiència artística i la determinació suficient per posar-la en pràctica. Però anem per feina. Sabeu Jackson Pollock? Si no sou experts en art, igual m’entendreu millor si us parlo de quadres fets amb el goteig de la pintura, totalment surrealistes i interpretables. Doncs Mark Ríos (a qui ara ja direm Mr. Dripping) és el Pollock català, modernitzat i amb un estil propi. Amb la tècnica pictòrica del dripping ha aconseguit no només decorar menjadors cosmopolites, sinó centrar-se en el retrat i pintar famosos i famoses d’arreu. Hi ha penya literalment de Hollywood que li ha fet un truc per què volia un retrat seu. Per pessigar-te i no despertar, eh?

Mr. DrippingMark Ríos utilitza la tècnica dripping, que va catapultar el pintor Jackson Pollock.

I Will Smith, Sara Sampaio, Tom Cruise...

El que fa Mr. Dripping (Barcelona, 1987) va molt més enllà de deixar que la pintura gotegi. Ho fa creant formes, rostres, situacions quotidianes com petons o abraçades, de forma aleatòria però amb un control absolut. Una execució gairebé perfecta amb uns resultats que treuen el singlot. No ho dic jo, ho diu Neymar, qui va ser retratat amb goteig i algun xut de l'artista fet amb una pilota tacada de pintura negra. O Will Smith. O la model Sara Sampaio. O Tom Cruise, qui el va trucar directament, deixant l’artista sense respiració. És que què se suposa que li has de contestar al punyeter prota de Misión Imposible si et diu que vol un quadre teu?

Mr. Dripping fa retrats en directe; aquí pintant l'actor Will Smith.

La tècnica és la següent: l’artista es planta davant la persona que vol retratar i en un període d’entre 5 a 10 minuts, pinta d’una manera aleatòria però pensada, creant un retrat figurista súper personalitzat i absolutament impossible de replicar: perquè com es pot copiar exactament un goteig imprevisible? I així és com la persona pintada no veu el procés fins al final i el quadre queda preservat per sempre com una joia única. Però el que regala Mr. Dripping és molt més que una obra final; és una experiència en viu irrepetible on cada persona se sent especial.

Mr Dripping

Tom Cruise va trucar expressament l'artista perquè volia que el retratés.

El dripping ja va catapultar Pollock com un dels pintors de referència en la història de l’art. És una tècnica pictòrica característica de la Action Painting que va despuntar a finals dels anys 40 i que consistia en expressar abstractament qualsevol sensació o sentiment, llençant pintura directament sobre el llenç amb tota mena d’eines – des de pinzells a cuberteria. Ara, aquest artista català és un fidel precursos del seu art sense abandonar el seu propi segell. Altres famosos que ha pintat el barceloní sense tocar el paper? El porter blaugrana Ter Stegen, els germans bessons fundadors de la marca Dsquared2, l’skateboarder Nyjah Houston, el raper Lil Jon o el cantant Sebastián Yatra.

Mr DrippingAmb la model Sara Sampaio.

Mr Dripping

El retrat que va fer a Sebastián Yatra.