Ha mort als 74, a Nova York, després d'una llarga malaltia, la soprano afroamericana Jessye Norman. Una dona que va dedicar la seva vida a la música, des de l'òpera fins al gospel o el jazz.

Norman va néixer en una família de músics aficionats i va estudiar Música a la Universitat. Als 24 anys va debutar al món de l'òpera, a Berlín, amb Tanhaüser de Wagner. Durant alguns anys va estar actuant, sobretot, a Europa, amb companyies alemanyes i italianes, per després instal·lar-se a Amèrica. Al llarg de la seva carrera va representar notables papers femenins, com l'Aida de Verdi, la Madame Lidoine dels Diàlegs de carmelites de Poulenc, la Carmen de Bizet, la Sieglinde de Les valquíries de Wagner o la Judith de Barba Azul de Bartok. Però també va dedicar-se a d'altres tipus de música clàssica, com el lied.

Malgrat tot, Norman sempre va tenir molta afició per d'altres tipus de música. Ben sovint va dedicar-se als espirituals i al jazz. Fins i tot va col·laborar amb Cole Porter en alguna gravació. Van ser molt celebrades les seves versions de l'himne cristià Amazing Grace (Gràcia sublim).

Va participar també en molts actes públics. A França Jessye Norman sempre serà recordada per la seva intervenció, el 1989, als actes de commemoració del 200 aniversari de la Revolució Francesa, on va fer una espectacular interpretació de La Marsellesa.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat