El popular escriptor italià Andrea Camilleri, pare literari del detectiu Salvo Montalbano, ha mort avui als 93 anys a l'Hospital Santo Spirito de Roma, on feia dies que estava ingressat arran d'una crisi cardíaca, segons han informat mitjans italians. 

Nascut a Porto Empedocle, a la província siciliana d'Agriggento el 6 de setembre de 1925, va debutar relativament tard a la narrativa, després d'haver treballat al teatre, el cinema i a la televisió, com a guionista i director, especialment d'obres del seu coterrani Luigi Pirandello, d'Eugène Ionesco, T.S. Elliot i Samuel Beckett i d'haver publicat poesia i assaig. Va entrar a la cadena de televisió estatal RAI després de superat el veto per la seva militància comunista, iniciada l'any 1945, i hi va rodar sèries de novel·la negra que es van fer molt populars a Itàlia.

El seu debut en la novel·la va arribar l'any 1978, amb El curs de les coses, la primera d'una sèrie de novel·les històriques que a partir de 1980, amb Un fil de fum, seran ambientades a la imaginària població siciliana de Vigata, a la provincia de Montelusa, trasuente del seu Porto Empedocle natal, i on també va ambientar les aventures i casos del detectiu Salvo Montalbano, amb el qual va voler homenatjar el creador d'un altre immortal detectiu, Manuel Vázquez Montalban. De fet, Salvo Montalbano, que va convertir el seu autor en una celebritat i va esdevenir protagonista de pel·lícules i sèries de televisió supervisades pel seu creador, comparteix amb el barceloní Carvalho unes característiques: a tots dos els agrada el bon menjar, tenen relacions complicades amb les dones i una consciència crítica i un particular sentit de les justícia que els fa topar amb els poderosos i ser condescendents amb els dèbils.

A Catalunya les obres de Camilleri han estat publicades per Edicions 62, en traduccions de l'italià d'Anna Casassas i Pau Vidal, el qual amb la seva novel·la Aigua bruta fa un homenatge a l'autor sicilià en la persona del protagonista, Miquel Camiller, jove lingüista esdevingut detectiu de cop i volta. Guardonat amb el IX Premi Pepe Carvalho de novel·la negra que atorga el festival de novel·la negra de Barcelona, BCNegra, el novembre de 2014 va signar el manifest "Deixin votar els catalans", juntament amb altres personalitats internacionals.