Ha mort a un hospital de París el pensadorTzvetan Todorov, ha comunicat Joan Tarrida, el director de la seva editorial a Espanya, Galaxia Gutenberg. Todorov era un dels intel·lectuals més destacats del món actual, i en les darreres dècades havia treballat com a director de laboratori al francès Centre Nacional de la Recerca Científica (CNRS). Havia rebut nombroses distincions per les seves recerques.

Todorov va néixer a Sofia, el 1939, però el 1963, tot fugint del comunisme, es va instal·lar a França i va obtenir la nacionalitat francesa. Va començar a especialitzar-se en la teoria de la literatura, però als anys vuitanta va ampliar el seu camp d'estudi a la història de les idees. Va treballar temes ben diversos: des de la conquesta de Mèxic fins als camps de concentració. En el seu tractament dels temes combinava les tècniques de la filosofia, de la història i de l'antropologia. Una de les seves especialitats era l'estudi de l'altertitat, la dicotomia entre "nosaltres" i "els altres". També se'l considera un gran expert amb els temes referents a la memòria i a la seva utilització política. Entre les obres més destacades de Todorov hi ha L'esperit de la Il·lustració (2008), La literatura en perill (2009) i Els enemics íntims de la democràcia (2012).

Todorov va ser sempre un gran defensor dels drets humans: va denunciar la xenofòbia i el populisme, i també es va manifestar sovint en contra de la tortura. En una de les seves conferències publicades, Elogi de la moderació (CCCB), va fer una defensa aferrissada de la democràcia, però alhora va formular crítiques contundents contra el pensament ultraliberal. En els darrers temps, les obres de Todorov giraven en torn als canvis que la crisi havia produït al món la crisi, sobre els perills de la democràcia i sobre la temàtica de les migracions.