Helena Cambó i Mallol, filla única i hereva de qui va ser dirigent de la Lliga, financer i mecenes Francesc Cambó, ha mort avui als 92 anys segons ha anunciat el seu fill, l'exeurodiputat Ignasi Guardans.

Continuadora de la tasca de mecenatge del seu pare

Cambó, nascuda l'any 1929 a Zuric (Suïssa) de la relació entre el seu pare i Mercè Mallol i legitimada pel matrimoni dels seus pares l'any 1945, va seguir el seu pare a l'exili, de qui va heretar la fortuna i la important col·lecció de quadres. A Buenos Aires, on va morir el seu pare l'any 1947, va casar-se l'any 1951 amb l'advocat Ramon Guardans, amb qui va tenir 14 fills, entre ells Francesc, que va ser president del CoNCA, Ignasi, eurodiputat, Pau, empresari hoteler, Jordi, poeta, Teresa, filòloga, o Helena, empresària. 

Helena y Francesc Cambó en Buenos Aires

Helena i Francesc Cambó a l'exili argentí

De retorn a Catalunya va dedicar-se a recuperar l'activitat de mecenatge i patrocini cultural del seu pare. Va constituir el Llegat Cambó format per més de 50 pintures del Renaixement i dipositat al MNAC, va reimpulsar la Fundació Bernat Metge fundada pel seu pare, així com la Fundació Bíblica Catalana, i l'any 1999 va constituir amb el seu marit la Fundació Institut Cambó, de la qual n'ostentava la presidència d'honor fins la seva dissolució coincidint amb la venda de la històrica col·lecció de clàssics grecs i llatins a la Cooperativa Som. 

Membre de la Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, era acadèmica de número de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi –el seu discurs d'ingrés va titular-se "Marullus, l'home del retrat de Botticelli", un quadre adquirit pel seu pare l'any que va néixer la seva filla i que la família, justament, ha intentat vendre's recentment sense èxit– i membre del Patronat d'Honor del Museu del Prado i del MNAC.

Guardonada amb l'Orde d'Isabel la Catòlica, l0any 1984 va rebre juntament amb Maria Macià, filla de l'expresident de la Generalitat, el Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Carulla, i l'any 2010 va rebre la Creu de Sant Jordi. El seu nom havia aparegut en alguns mitjans com a possible receptora d'un dels primers títols nobiliaris atorgats per Felip VI.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat