L'històric perruquer català Lluís Llongueras ha mort a 87 anys, han informat a Europa Press fonts coneixedores aquest dilluns. La causa del traspàs ha sigut un càncer de coll, segons han confirmat a Efe fonts properes a la família. Nascut a Esparraguera (Baix Llobregat) l'any 1936, va dedicar la seva vida al món de la perruqueria des dels 14 anys i ha sigut la imatge de la popular cadena de perruqueries Llongueras —que compta amb més de cinquanta establiments arreu de l'estat espanyol i fins a 120 salons a tot el món. Fill d'un modista, va iniciar-se en aquest món de manera gairebé autodidacta i de molt jove ja va desenvolupar un nou concepte de bellesa femenina.

🟢 Del pentinat clàssic al Metavers: els looks més icònics del perruquer Lluís Llongueras
 

Més enllà de perruquer, Llongueras fou un artista polifacètic: escultor, fotògraf, escriptor i pintor. En la seva carrera va destacar els aspectes creatius i artístics de la professió, tot internacionalitzant-la. Va escriure llibres professionals i va arribar a col·laborar amb Salvador Dalí en la creació d'una perruca gegant per al Teatre-Museu Dalí de Figueres, on està exposada. De fet, el perruquer va rebre el malnom del "Dalí de la perruqueria" i va escriure la biografia del pintor Tot Dalí (2003). L'any 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi i després va ser guardonat amb la Medalla al treball President Macià el 2008.

Perruca Salvador Dali Lluis Llongueras / Fundació Gala-Salvador Dali
La perruca gegant de Lluís Llongueras i Salvador Dalí / Fundació Gala-Salvador Dalí

Lluís Llongueras, perruquer i empresari

Va començar d'ajudant de perruqueria a Can Dalmau amb 14 anys, però no va ser fins al 1958 quan es va establir amb negoci propi a Barcelona —des d'on es va expandir a diverses ciutats del món. L'any 1972 va obrir el primer saló de perruqueria unisex de l'estat espanyol. A partir d'aquí, com a empresari també ha impulsat i creat diverses franquícies en acadèmies i establiments de perruqueria. La marca Llongueras compta amb més de 50 establiments a Espanya i 120 salons arreu del món. El 2010 va ser acomiadat per la seva filla mitjançant un burofax, polèmica que es va saldar amb un conflicte legal: un acord amb un intercanvi d'accions i participacions entre les seves societats.

En l'apartat artístic, el 1968 va enregistrar un disc educacional al segell Belter amb la col·laboració d'Ana Kiro, Alma Maria de Los 3 Sudamericanos i Helena Bianco de Los Mismos, sota el nom de Aumente su Atractivo con los secretos de Llongueras i sus peinados. Pel que fa a la seva col·laboració amb Dalí, cal dir que la perruca va servir com a cortina per a l'habitació que el pintor va dedicar a l'actriu Mae West. Aquesta perruca figura en el llibre Record Guinness del 1992 per ser la més gran del món.

Lluis Llongueras, disc
El disc Aumente su Atractivo con los secretos de Llongueras i sus peinados