El cineasta i fundador de l'ESCAC, Josep Maixenchs, ha mort als 74 anys, segons ha informat l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya. A més d'expressar les seves condolències a través del seu compte de Twitter.

Nascut a Terrassa el 1943, Maixenchs dirigia l'escola des de la seva creació, el 1994, i va produir nombrosos curtmetratges amb Escándalo Films, que és la productora que l'escola va crear per unir el món acadèmic i professional. També, va produir el llargmetratge 'Andrea', dirigit per Hermann Bonnín i Sergi Casamitjana (1996). El passat 2012, Maixenchs va rebre la creu de Sant Jordi "per la seva destacada aportació a l'audiovisual, especialment com a fundador i director de l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), que contribueix notòriament a la consolidació del sector al país i a la seva projecció" i al 2015 també va ser reconegut amb el Premi Nacional de Cultura.

Dos anys més tard, va rebre la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona de mans de l'aleshores alcalde, Xavier Trias, per la seva contribució a la formació de les darreres i actuals generacions de professionals de l'audiovisual que han projectat Barcelona al món amb nombroses produccions guardonades. 

Al 2015, també va rebre el Premi Nacional per la rellevància de la seva tasca educativa al capdavant de l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC). 

A banda, Josep Maixenchs va rebre diverses distincions des que va impulsar l'ESCAC fa 20 anys, com el Premi Homenots (2002), el Premi González-Sinde de l'Academia a las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España (2005) o el Premi Maria Honorífica al Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, a Sitges (2010). El 2011 va ser nomenat Membre d'Honor de l'Acadèmia del Cinema Català.