S'apaga una altra estrella del cinema. Irene Papas, nom artístic d'Irini LeleKou, ha mort als 96 anys al mateix poble que la va veure nauxer el 3 de setembre de 1926, Chiliomodi, a prop de Corint. L'actriu feia anys que patia alzheimer. Els mitjans grecs han anunciat la seva mort aquest dimecres. D'orígens obrers Papas va acabar sent una de les actrius gregues més importants del segle XX amb una llarga carrera d'èxit a la seva esquena. És especialment recordada per la superproducció de Hollywood Els canons de Navarone, on interpreta el paper de la lluitadora Maria Papademou (1961) i Alexis Zorbas, que interpreta el paper de la Vídua (1964).

Al marge de les grans produccions, Papas va tenir una llarga carrera en la qual va participar en més de 80 pel·lícules en l'àmbit internacional i va compartir pantalla amb altres llegendes del cinema com Marlon Brando, Yves Montand, Gregori Peck, Anthony Quinn, Richard Burton, Gian Maria Volonté, James Cagney. Abans, havia començat la seva carrera estudiant a l'Escola Nacional de Teatre Grec d'Atenes. Va ser allà on va començar un dels seus perfils professionals que més van definir el seu llegat: la seva potència com a heroïna de tragèdies gregues. A l'època van destacar especialment en les seves actuacions a Les troianes, Medea i Electra. A més de personatges de la mitologia grega es va posar en la pell d'altres caràcters clàssics escrits per Federico Gracia Lorca, del qual va interpretar papers a Yerma, Bodas de Sangre i Ana de los mil días. 

Les seves primeres incursions davant de la càmera també van ser a Grècia molt poc abans de fer el salt a Hollywood. La seva fama va arribar amb pel·lícules com Antígona (1961), Els canons de Navarone o Z (1969). La seva traça per interpretar heroïnes de tragèdies gregues la va acompanyar també a la gran pantalla. La intèrpret ha rebut, a més, nombrosos guardons al llarg de la seva carrera. També va fer carrera als escenaris de Broadway i com a cantant al costat del posterior compositor grec Vangelis Papathanasiou. 

El seu pas per Catalunya 

El seu talent la va dur a diversos racons del món, entre els quals es va trobar Catalunya. Al nostre país Papas va actuar justament al Teatre Grec presentant una tragèdia grega, d'aquelles en què més lluïa la llegendària actriu: Eurípides. Dirigida per Núria Espert, Papas va tornar a encarnar a Medea i per més inri no ho va fer pas en la seva llengua natal, sinó en castellà. Tot plegat va tenir lloc l'any 1992. Justament aleshores, Papas va declarar a El País: "Mai no em vaig sentir estranya enlloc. Crec que hi ha un llenguatge universal per a l'artista".