L’editor Joan Carreras Martí ha mort aquest dissabte als 83 anys a Granollers (Vallès Oriental), segons ha comunicat la seva família. Nascut a Barcelona el 1935, va ser impulsor de l’edició d’obres de consulta en llengua catalana com diccionaris bilingües en múltiples idiomes o la traducció catalana de l’Alcorà, i va assumir responsabilitats directives a l'Enciclopèdia Larousse i la Gran Enciclopèdia Catalana des del 1971. 

Després, hi va seguir vinculat com a director editorial i com a director cultural de la seva fundació fins a la seva jubilació. També va formar part de les juntes directives del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, del Gremi d'Editors de Catalunya i d’Òmnium Cultural, entitat que va presidir entre el 1984 i el 1986.

Conscient en tot moment de la malaltia i les seves conseqüències, la família ha explicat que va expressar durant els darrers mesos la seva preocupació per l’actual situació del nostre país, "sotmès al rigor d’un jou repressiu, i també el seu desig que Catalunya recuperi la plena llibertat". De manera singular, ha tingut molt presents els presos polítics, amb un record especial per a Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural.

Cuixart l'ha recordat en un tuit des de la presó de Soto del Real.

Per últim, la família ha volgut convidar a tothom a "obrir una reflexió per actualitzar la legislació de manera que els malalts en situació terminal puguin gaudir de la llibertat de decisió sobre el moment de posar fi al patiment".

També l'actual portaveu d'Òmnium, Marcel Mauri, ha expressat el seu condol, i ha donat ànims a l'escriptor Joan Carreras, fill de l'expresident de l'entitat.