Enrique Irazoqui, l'actor català que va encarnar Jesús a la pel·lícula L'Evangeli segons sant Mateu de Pier Paolo Pasolini, ha mort als 76 anys a Cadaqués (Alt Empordà). Tot just veure'l l'any 1964, Passolini va quedar molt impactat i dir que havia trobat Jesús. “Ho trovato Gesù! Gesù è a casa mia!”, es diu que va cridar.

La tria per al paper de Jesús va ser molt complicada. Pasolini va viatjar al Pròxim Orient i no va trobar ningú que el convencés per al paper, i es diu que fins i tot el va proposar després als poetes nord-americans Allen Ginsberg i Jack Kerouac, així com el rus Evgueni Evtouchenko, però no van acceptar. Finalment va triar Irazoqui.

Irazoqui tenia dinou anys l'any 1964 i viatjava per Itàlia quan va conèixer Pasolini a través de les joventuts del PCI, el partit comunista italià. El cineasta va veure en ell la figura de Jesús que necessitava per al film que preparava, i el català va acabar accedint a participar-hi.

Un cop acabat el rodatge, Enrique Irazoqui va tornar a Barcelona on l’esperava la seva dona embarassada. Les autoritats franquistes van retirar-li el passaport per haver actuat en una pel·lícula de "propaganda comunista". Després va fer el servei militar i va estudiar economia política, i va traslladar-se a França i als Estats Units. Des de fa dècades vivia a Cadaqués.

La pel·lícula, molt polèmica als anys 60, va guanyar el Premi Especial del Jurat al Festival de Venècia el 1964 i va ser escollida l'any 2015 per l'òrgan oficial del Vaticà, L'Osservatore Romano, com la millor representació de Jesús al cinema.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat