El periodista José Luis Balbín ha mort aquest dimecres a Madrid als 81 anys, segons ha informat el seu compte oficial de Twitter.  L'asturià va assolir una gran popularitat a la Transició amb l'emissió del programa La Clave, que va dirigir a TVE durant els anys 1976 i 1985 i, més tard, a Antena 3 des del 1990 fins al 1993. També va dirigir els informatius de Televisió Espanyola entre 1982 i 1983, a més d'haver estat una figura imprescindible de les ones radiofòniques, on va desenvolupar la seva carrera a Antena 3 Radio i a la Cadena Cope. L'any 2015, Balbín va ser guardonat amb el Premi Nacional de Televisió que atorga el Ministeri de Cultura.

El seu moment de més popularitat va coincidir amb l'emissió del programa La Clave en la seva primera etapa, entre el 1976 u el 1985 a Televisió Espanyola. Per aquest programa va rebre el premi Fotogramas de Plata 1979 al Millor intèrpret de televisió. A més, va arribar a ser director d'informatius entre el 1982 i el 1983, després del nomenament de José María Calviño com a director de RTVE. Tanmateix, va ser destituït poc després. Arran d'una sèrie de pressions per part del govern socialista de Felipe González, el programa va ser clausurat i Balbín va derivar gradualment cap a posicions clarament enfrontades amb el govern d'aquells anys. En aquest moment va centrar la seva activitat professional en el món de la ràdio, on triomfa amb l'espai Hora cero, d'Antena 3 Radio.

Una llarga carrera

L'any 1990 torna a la televisió amb el seu espai de debat La Clave, però ara a Antena 3. El programa es manté fins el 1993. A la mateixa cadena, l'any 1994 condueix l'espai d'entrevistes La Senda. A banda, va treballar en el diari Pueblo i va col·laborar en el setmanari Interviú. Després del tancament d'Antena 3 Radio, també en el 1994 es trasllada a la COPE, on s'incorpora a la tertúlia de La linterna, dirigit per Luis Herrero. Durant anys es va mantenir com a col·laborador de la cadena, tant a La linterna com a La Mañana (a partir del 1998).

És a partir del 1998 que torna a TVE amb el programa Las claves, on entrevista grans personatges espanyols i estrangers des del 1998 fins al 1999. El 1999 va ser nomenat director del setmanari d'informació general Artículo 20, editat per Ediciones Tesla. La revista va tancar poc mesos després de la seva arribada, el gener del 2000, després d'una vaga celebrada al desembre en la qual es van llançar ous al director de la publicació. Edicions Tesla va sol·licitar un expedient de regulació d'ocupació (ERO). El novembre del 2000 va fundar La Clave, ara com a setmanari d'informació general del qual va ser director des dels seus inicis fins al seu tancament definitiu el juliol del 2008.