La jove Mónica Baños, amb tan sols 22 anys, ha obtingut els 3.000 euros de dotació del premi "la Caixa" / Plataforma de novel·la juvenil per a autors menors de 30 anys en la seva sisena edició. Ho ha fet amb Donde desaparecen las estrellas, una novel·la sobre la família, les segones oportunitats i les estrelles. El jurat estava integrat per l'escriptor Francesc Miralles, Jordi Nadal (el director de Plataforma Editorial) i Isabel Fuentes (directora de CaixaFòrum Madrid). El lliurament del premi s'ha efectuat al CaixaFòrum Barcelona; Valentí Farràs, director de la institució, i Jordi Nadal han lliurat el guardó a Baños. L'obra es trobarà a les llibreries, en el segell Plataforma Neo, a partir del 4 de juny.

Joves autors

Al premi s'hi havien presentat 247 novel·les de 20 països diferents, totes escrites per autors d'un màxim de 30 anys (fins i tot hi havia participants de 14 anys). És una xifra realment important per a un premi d'aquesta dotació. Jordi Nadal assegura que amb aquest premi es vol fomentar la literatura escrita per gent jove, tot pensant en els joves no només com a consumidors, sinó també com a generadors de cultura. Afegeix que aquest és un premi bàsicament femení, perquè les guanyadores han estat dones en totes les seves edicions. I ha assegurat que totes elles han fet carrera com a escriptores, el que demostra la qualitat d'un premi que s'atorga d'una forma molt acurada.

L'argument

La trama de Donde desaparecen las estrellas se situa a Melía, una ciutat imaginària on tots els habitants creuen que les estrelles influeixen en la vida dels seus habitants. Una noia de 19 anys, la Gala, espera que els estels l'ajudin a millorar les seves relacions familiars. I ho faran, també amb l'ajuda de la mà del seu amic Nèstor. Però el que la Gala anirà trobant en la seva recerca no coincidirà amb el que esperava: molts foscos secrets de la família sortiran a la llum. En realitat, Baños afirma que aquesta és la història d'una noia que "s'ha de fer perdonar moltes coses" i ha apuntat que el missatge de Donde desaparecen las estrellas és que "Tots hem passat coses dolentes, i tot se supera. I els dies dolents ens ajuden perquè ens fan més forts".

La passió d'una escriptora aficionada

Mónica Baños, estudiant de darrer any de Dret i molt aficionada als viatges i al cinema clàssic, afirma que li agrada escriure des dels 5 anys, però que aquest serà el seu primer llibre publicat (i, de fet, el primer llibre "escrit seriosament"). Serà a les llibreries a partir del 4 de juny. Baños ha explicat que fa quatre anys va conèixer aquest concurs en llegir el llibre d'una guanyadora, i que aquest va ser un fet clau per a posar-se a escriure ("Guanyar-lo ha estat una emoció impressionant", afegeix). Va estar 4 anys donant-li voltes a la idea central de la novel·la i al final va redactar-la en 3 mesos i mig. Encara no sap que fer amb la dotació del premi, però potser la gastarà en un màster en llenguatge jurídic i interpretació judicial, perquè sent fascinació pels idiomes. Entre els seus projectes, fa rondar la idea de crear una nova novel·la ambientada al mateix poble, però no amb els mateixos personatges. Està decidida a continuar escrivint, però pensa que "li queden moltes coses aprendre de l'escriptura". Escriure li dóna la passió que no obté en el Dret, amb el que "ha aprés molt", però amb el que confessa que no vibra gaire. Potser per això confia en què la literatura encara li ofereixi moltes emocions.

Un projecte compartit

Valentí Farràs ha volgut recordar que aquest premi mostra el compromís amb la cultura de "la Caixa", un compromís existent des de la formació de l'entitat bancària. Ha recordat que la primera biblioteca pública de l'entitat es va crear el 1924, i ha apuntat que l'aposta pel premi Plataforma ha format una aliança estratègica amb una empresa petita que defensa els mateixos valors que "la Caixa". I ha recordat que aquest premi té la voluntat de donar molta difusió als autors, amb una tirada llarga, amb la voluntat d'exportar-lo cap a mercats anteriors i de servir, realment, de promoció, per a aquests autors novells.