Editorial Prensa Ibérica (EPI) agafa avui les regnes de Grupo Zeta, l’editora dels diaris El Periódico i Sport, entre d’altres. Així es tanca la llarga i alambinada transacció, confirmada el passat 18 d'abril, que ha suposat gairebé un any d’estira i arronsa. El desembarcament d’EPI implica el cessament del conseller delegat de Zeta, Agustín Cordón, que ho ha comunicat als seus col·laboradors i amics aquest dijous a la tarda en un missatge al que ha tingut accés El Nacional.

A Cordón el relleva Aitor Moll, fill de Javier Moll, el president d’EPI i, des d’avui també de Zeta. “Amb aquesta operació es tanca un període de canvis, ajustos i, alguns cops, també d’incertesa, que sense cap mena de dubte no han fet fàcil el dia a dia i que només s’ha superat gràcies a l’esforç de tots vosaltres”, diu l’exconseller delegat en l’esmentat missatge. Cordón va ser fitxat l’octubre del 2015, quan era director general de Fira de Barcelona.

També s’incorpora avui a El Periódico Joan Tapia, que en serà el director editorial, segons avança El Confidencial. Tapia, que escriu una columna al diari, presidirà el consell editorial, composat de sis o set persones, que seran nomenades abans del juliol que ve.

Tapia ha assessorat als Moll en la recta final de la compra de Zeta i, entre altres tasques, tenia l’encàrrec de trobar un relleu a l’actual director d’El Periódico, Enric Hernández. La nova directora de la redacció és Anna Cristeto, fins ara al capdavant de l’agència Europa Press a Catalunya. Aquesta estructura de comandament editorial, semblant a la del diari francès Le Monde, no és freqüent als diaris catalans o espanyols.

Tapia, de 73 anys, ha estat director del servei de relacions externes de La Caixa alhora que era redactor d’economia de La Vanguardia (1971-1980); director del diari El Noticiero Universal (1981-83); assessor de Miguel Boyer, ministre d'Economia i Hisenda del primer govern socialista (1983-85); director de La Vanguardia (1987-2000); director de Barcelona Televisió i de TVE a Catalunya.