El nordic noir és un gènere molt curiós perquè no només fa referència al tipus d’història que explica, sinó també a la procedència geogràfica de la producció. I tot i ser tan concret, és un gènere especialment abarrotat. Perquè ves a saber en quin moment els nòrdics van decidir especialitzar-se en les sèries criminals, potser té a veure amb la falta d’hores de sol, però el que està clar és que se’ls hi dona especialment bé. I és per això que hi ha tanta gent disposada a devorar aquest tipus de sèries. Netflix ho sap, i nosaltres també, i per això avui us portem una tria de les millors sèries criminals nòrdiques per veure a la plataforma.

🍿 4 estrenes de sèries per aquest cap de setmana
 

1
Deadwind
Les millors sèries criminals nòrdiques per veure a Netflix

La definició del que és un nordic noir l’encapsula perfectament aquesta exitosa sèrie finlandesa. Misteri, tensió, crims i uns paisatges escandinaus preciosos per narrar la història de Sofia Krappi, una dona de mitjana edat que acaba de perdre el marit quan es reincorpora a la seva feina de detectiu d’homicidis en el Departament de Policia de Helsinki. Evidentment, serà arribar i moldre, perquè mentre encara està superant el seu dol, haurà de resoldre un complicat cas d’assassinat en una investigació plena de girs de guió que enganxen de mala manera fins a la resolució final al dotzè episodi.

2
Zona fronteriza
Les millors sèries criminals nòrdiques per veure a Netflix

Una premissa i to molt similars presenta aquesta producció noruega i sueca, que en aquest cas aporta un punt de vista diferent de la resta de thrillers nòrdics, afegint el tema de la culpabilitat i dels límits morals quan és una persona propera la que està involucrada en l’assassinat. El protagonista aquí és Nikolai Andreassen, que torna al seu poble natal per desconnectar després d’una mala època, però de seguida es trobarà involucrat en una investigació criminal en la que sembla que té a veure el seu germà Lars. Així, no només la investigació és captivant, sinó també veure com els vincles familiars afecten aquesta.

3
Atrapados
Les millors sèries criminals nòrdiques per veure a Netflix

Viatgem encara més al nord per arribar a Islàndia, al poble de Siglufjördur, que tancarà les portes després de l’arribada d’un ferri amb 100 persones que venen de Dinamarca i l’aparició d’un cadàver mutilat. La tensió aquí és màxima perquè entre totes les persones atrapades n’hi ha una que és la responsable de l’assassinat i el viatge fins a descobrir-la està plena de sorpreses i revelacions sobre el passat del poble, com l’incendi d’una fàbrica abandonada que havia acabat amb la vida d’un jove anys abans. Atrapados, o Ofaerd, destaca també per la seva impecable factura tècnica i uns paisatges espectaculars.

4
El caso Hartung
Les millors sèries criminals nòrdiques per veure a Netflix

Acabem aquesta llista amb la sèrie criminal nòrdica més recent, estrenada l’any passat a Netflix provinent de Dinamarca. Aquí no es tracta d’un sol crim, sinó que ens trobem amb un seguit de successos estranys que s’interrelacionen. D’una banda, la desaparició de la filla de la política Rosa Hartung. De l’altra, un seguit d’assassinats que tenen en comú l’aparició de figuretes fetes amb castanyes. Tot plegat, investigat pels policies Thulin i Hess, en un dels casos més enrevessats que haureu vist a la televisió, que es resol amb una gran conclusió al cap de sis capítols.