El Procicat ha aprovat aquest dimecres el pla d'actuació del Dia del Llibre i de la Rosa, ajornat el 23 de juliol per la pandèmia de coronavirus. El document estableix un protocol específic per a la signatura d'autors, una de les activitats que genera més concentracions, que funcionaran amb cita a les parades i que poden ser sol·licitades prèviament per ser recollides des del dilluns de la mateixa setmana a les llibreries.

Les cues no podran superar les 30 persones. D'altra banda, el pla especifica que es tracta d'una diada “exclusivament professional” del Llibre i la Rosa i preveu una disminució de “l’entorn d’un 70%” del volum de parades i afluència respecte d’un Sant Jordi habitual.

A Barcelona, les parades de llibres s'ubicaran davant la llibreria o en el punt "més proper possible" i es disposarà d'una ubicació comuna en l'espai central del Passeig de Gràcia, que estarà perimetrat per controlar l'afluència.

Properament, s'informarà de les signatures de llibres perquè la ciutadania pugui planificar-ho amb temps i evitar les aglomeracions. Per garantir una diada segura, s'insta la ciutadania a participar a la festa des del propi municipi o barri i evitar desplaçaments.

La ubicació comuna al Passeig de Gràcia de Barcelona, en trams que comencen a la Plaça de Catalunya, acollirà el màxim de parades de qui "habitualment les té en el circuit cèntric de la ciutat" i es controlaran les entrades i sortides, es dividiran per trams i se'n controlarà l'afluència, l'aforament i les distàncies de seguretat.

Cada ajuntament pot col·laborar en la definició de la diada al seu municipi i la cerca d’ubicacions òptimes per garantir la seguretat. També s'han previst permisos per ampliar l'horari i que s'allarguin els permisos fins a la nit.

Mesures d'higiene

Els propers dies, el Gremi de Llibreters farà arribar als paradistes la documentació relativa als protocols a seguir en les zones a l’aire lliure i dins la llibreria, i, en el cas de Barcelona, les condicions tècniques de les parades i de la gestió d’autors.

En les entrades i sortides del passeig de Gràcia es dispensarà gel hidroalcohòlic i hi haurà senyalització informativa. També hi haurà personal format en seguretat sanitària per garantir que tothom pugui gaudir amb seguretat d'aquesta diada de Sant Jordi tan atípica i esperada.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat