Del 24 al 27 de setembre Barcelona celebrarà una de les festes més estimades de la ciutat. Enguany, les festes de La Mercè vénen marcades per la crisi sanitària, però lluny d'anul·lar-se la festa es reinventa i s'allunya del concepte de festa major amb l'objectiu de mantenir i reforçar els seus valors col·lectius i simbòlics i per promoure l'escenari de proximitat, en el marc d'una celebració sanitàriament segura, descentralitzada, i amb una aposta clara pel talent local, convertint als barcelonins i barcelonines en protagonistes de la seva festa.

És per això que 150 companyies, principalment catalanes, ompliran, en el marc La Mercè, fins a 13 espais del MAC, Mercè Arts de Carrer (MAC), nou dels quals són nous, en 10 districtes de la ciutat, amb totes les mesures de seguretat assenyalades per les autoritats sanitàries amb propostes de dansa, circ, titelles i teatre. "Aquesta Mercè té una mirada especial dedicada als nens i nenes i els volem agrair l'esforç que han fet en aquest confinament", ha dit el delegat de Drets Culturals de Barcelona, Daniel Granados. Així mateix, s'ha establert un aforament limitat i es controlaran els fluxos i recorreguts del públic.

Als espais habituals del MAC, Mercè Arts de Carrer, s’hi sumen 9 emplaçaments nous: Parc de Joan Miró (L'Eixample), els jardins de l'Hospital de Sant Pau (Horta-Guinardó), 8 interiors d'illa de l'Eixample (L'Eixample), el Parc Central del Poblenou (Sant Martí), els Jardins de Ca n'Altimira (Sarrià-Sant Gervasi), els Jardins dels Drets Humans (Sants-Montjuïc), la Plaça Trobada de l’Ateneu Popular de 9 Barris (Nou Barris), el Parc de l'Estació del Nord (L’Eixample), i el camp de futbol de Ciutat Meridiana (Nou Barris). Com ja va manifestar en la presentació dels altres actes de La Mercè, Granados ha insistit en la idea d'una Mercè molt "descentralitzada" com també ho mostra, ha afegit, les activitats del MAC.

El programa d’enguany del MAC inclou propostes artístiques contemporànies de diversos gèneres, tant de companyies de llarg recorregut com d’emergents. Entre ells, destaquen shows com ADN de CIRC (Barcelona) i una gran festa del circ al Castell de Montjuïc amb Kerol, escenografia de Patxowork i música d’Ale Romero. El Parc de la Ciutadella serà l’escenari de Nautilus de Trygve Wakenshaw (Nova Zelanda). El nou espai de l'Hospital de Sant Pau inclou algun dels plats forts del festival, segons els organitzadors: l'espectacle de Lali Ayguadé Underneath. "Són propostes que recullen l'ADN local barceloní", ha destacat Granados.

kerol showman 20120125 kerol portraits 0422 15 630x420

L'artista Kerol presentarà el seu espectacle al Castell de Montjuïc/Kerol Portraits

Enguany, el MAC incorpora una mirada especial dedicada als més petits. En aquest sentit, el festival ha programat un nou espai, el Parc de Joan Miró, amb una programació pensada exclusivament per als més menuts. S’hi podran veure espectacles per a infants com La Bella Tour, un muntatge de Roi Borrallas Guillermo Aranzana, o Asteroid, del pallasso Toti Toronell.

Quinzena de Dansa Metropolitana

En el programa també s’inclouran 20 espectacles cancel·lats de la Quinzena de Dansa Metropolitana i de Món Llibre, donant compliment a una de les mesures del pla de xoc de suport al teixit cultural presentat a la primavera. "És un compromís que teníem", ha remarcat Granados. I a més a més, es presentaran propostes barcelonines de la mà de l’Ateneu Popular 9 Barris i Parking Shakespeare, a banda d’incloure espectacles de FiraTàrrega que en no poder-se celebrar presencialment han pogut sumar-se a la Festa Major de Barcelona.

Festa de la Tradició

D’acord amb les 15 federacions i coordinadores d’entitats de cultura popular i tradicional, el Protocol Festiu de la Mercè s’adaptarà a unes circumstàncies molt singulars. Totes les entitats han treballat per adaptar les condicions en què es viurà la tradició. Descartades les activitats que representen grans aglomeracions, com ara el Correfoc o les dues jornades castelleres, es promouran activitats de petit format, descentralitzades i simultànies a tots els districtes. 

La tradició tindrà un gran centre al Moll de la Fusta, on hi haurà activitats programades tots els dies de la festa i també al palauet Albéniz, on es concentraran les danses tradicionals amb esbarts i cobles, els mateixos dies. El diumenge, 27 de setembre, a més de les activitats que es munten en aquests dos espais, els geganters de la ciutat protagonitzen una Mostra de Balls de Gegants als barris. Pel que fa als actes de foc, les colles de tabalers i de diables i les bèsties de foc de la ciutat tindran presència al Moll de la Fusta el diumenge, 27 de setembre.

El pregó que marca l’inici de la Festa Major de Barcelona, el dia 23 a les 19 hores, anirà a càrrec de Tortell Poltrona.

gegants de Barcelona - icub

La tradicional exposició de gegants de La Mercè l'any 2018/ICUB

Enguany prenen protagonisme les exposicions de cultura popular de la Mercè. A hores d'ara ja es poden visitar els més de cent gegants i nans de Barcelona al Pati Manning de la Casa de la Caritat i tot el Seguici Popular a l’Ajuntament. A més, el bestiari es pot veure al Born Centre de Cultura i Memòria fins al dia 26. Paral·lelament a aquesta exposició s’han programat múltiples activitats, com ara les xerrades amb motiu dels 700 anys del Corpus, el guarniment floral a càrrec de la Casa dels Oficis de Barcelona i la presentació de l’app Digibestial, una aplicació de realitat augmentada on es podrà jugar amb les bèsties en 3D.

Entrades

A partir d'aquest dilluns es posaran a disposició de la ciutadania 50.000 entrades per assistir als actes. Es podran reservar un màxim de cinc entrades per dia i per persona per assistir als espectacles del Mercè Arts de Carrer i als de la Festa de la Tradició. Tots els espais tindran aforament limitat i es garantirà la total desinfecció entre canvis de públic.