Maties Palau i Ferré (1921-2000) va ser un artista prou conegut, sobretot com a pintor, però també com a ceramista i com a escultor. Però la seva tasca productiva es va estroncar als anys seixanta i en l'actualitat la seva figura és poc recordada. Ara Francesc Marco-Palau, net de la germana del pintor, publica, en un intent de recuperar el personatge, El pintor que cremava els seus quadres. Assaig biogràfic de Maties Palau Ferré (ed. Gregal).

Arlequí, noia i tres coloms de colors de Palau Ferré

Arlequí, noia i tres coloms de colors. Maties Palau Ferré.

El foc purificador

Marco-Palau explica, en aquesta obra, com un artista que es va fer famós per pintar grans quadres va acabar essent conegut per cremar les seves obres al seu estudi. Maties Palau Ferré era un home introvertit i tranquil, i amb poca vocació de protagonisme. No volia fer grans performances i, malgrat tot, pintava quadres de gran qualitat, amb molt de detall, i després els destruïa en un foc al centre del seu taller. No ho feia com a espectacle, ni per escenificar res davant el públic, sinó per expressar la seva rebel·lió íntima cap a un mercat de l'art que havia estat extremadament dur amb ell. Un conflicte judicial, que el llibre de Marco-Palau explica en detall, li va fer perdre la confiança en els sistemes habituals de circulació de l'obra d'art. El desengany va ser majúscul i la solució que va trobar l'artista va ser la destrucció de la pròpia obra. Palau Ferré elaborava amb molta cura els seus quadres, com si els anés a vendre, i quan ja els tenia enllestits, els destruïa... La seva revolta, que va tenir molt de ressò, fins i tot als mitjans de comunicació internacionals de l'època, va durar una dècada.

Poesia de Palau Ferré

Poesia. Maties Palau Ferré.

El pintor que somniava amb París

Palau Ferré, nascut el 1921, es va salvar per poc de lluitar a la guerra civil, però va patir durament la postguerra. Després de sortir del seu Montblanc natal va estudiar a la barcelonesa Llotja, amb Subirachs i Guinovart, en un moment en què el franquisme tractava de controlar estrictament el món de l'art. Marco-Palau ens recorda que el pintor, "com molta gent de la seva generació volien trencar amb la foscor del franquisme i connectar amb el que es feia a nivell internacional". Palau va aconseguir una beca per anar a París que el va marcar per sempre. Va entrar en contacte amb molts artistes reconeguts, com l'escultor hongarès Láslzó Szabó i es va emmarar de la cultura francesa (en la seva pintura sempre retornarien els temes francesos).

Noia amb panera de peres

Noia amb panera de peres. Maties Palau Ferré.

El retorn

El 1963 Palau Ferré va decidir tornar a la seva terra natal i es va instal·lar a Montblanc. Allà, en contacte amb la natura de la seva infància i de la gent del seu poble, esperava poder produir art amb completa tranquil·litat. Però el problema judicial li va provocar una gran angoixa i va estroncar la seva carrera. Fins molts anys més tard no va recuperar el ritme productiu... I aleshores va decidir cedir moltes de les obres que anava produint. Però no havia perdut els seus admiradors: la seva obra es va continuar venent i uns anys abans de la seva mort Maties Palau Ferré encara va rebre diversos homenatges que li van restituir la seva confiança en el món de l'art.

Peces de la Sagrada Família de Palau Ferré a la Seu d'Urgell

La Sagrada Família al noviciat de la Sagrada Família de l'Urgell a la Seu d'Urgell.

Topada amb l'Església

Palau Ferré també va tenir una confrontació amb l'Església. Les monges de l'orde de la Sagrada Família de l'Urgell li van demanar una escultura per a la façana del noviciat de l'orde, a la Seu d'Urgell. L'artista va fer una obra amb el seu estil característic i va penjar-la a la façana. Poc després li comunicaven que les monges consideraven la seva obra massa agosarada i que la retiraven. No va durar ni 24 hores penjada. Van guardar-la, en molt males condicions, en un magatzem. Malgrat tot, tres dècades més tard les monges van replantejar-se la seva negativa i, finalment, van tornar a penjar l'escultura. Quan van trucar a Palau Ferré per a comunicar-li-ho, aquest va tenir una gran alegria.

Francesc Marco Palau

Francesc Palau-Marco.

Un record especial per a l'avi

Francesc Marco-Palau i la seva germana Rosa de les Neus volen recuperar la figura de Francesc Marco-Palau, que mai va tenir fills i que tenia molt d'apreci pels seus nebots i nebots-nets. I s'han plantejat, ara que s'acosta el centenari del naixement de l'artista, d'investigar la seva figura. Aquest llibre no és sinó una versió divulgativa d'un volum molt més ambiciós que els dos germans volen presentar el 2021, en què es catalogarà el conjunt de l'obra de Palau Ferré. La que, afortunadament, es va salvar de la crema.