El dibuixat Josep Maria Martín ha rebut aquest divendres el Gran Premi del 35è Saló del Còmic de Barcelona, que es celebra al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona. El premi, dotat en 10.000 euros, ha reconegut la “llarga dedicació al món de la historieta” de l’autor.

La carrera de Josep Maria Martín va començar el 1973 amb el dibuix d’una historieta de vuit pàgines per la revista Pulgarcito de l’Editorial Bruguera i, a partir del 1975, va començar a treballar per editorials estrangeres, primer amb històries romàntiques i més endavant de terror. Als anys 80 va col·laborar amb Interviú i va il·lustrar per a Bruguera biografies d’Alexandre el Gran i Shakespeare. A finals dels 90 va començar a treballar per productores de cinema i televisió, spots publicitaris i en dibuixos animats.  

La resta dels premis del Saló del Còmic han recaigut a Jaime Martín, premi a Millor Obra d’Autor Espanyol per Jamás tendré 20 años; Gabriel Hernández Walta i Tom King, amb la Millor Obra Estrangera publicada a Espanya per La Visión. Paranoidland s’ha endut el premi a Millor Fanzine i Javi Rey, ha estat guardonat com a Millor Autor Espanyol Revelació.

Pel què fa al premi per votació popular a la Millor Obra publicada a Espanya el 2016, l’obra guanyadora ha estat Fantasy West, de Carlos Díaz Correia i Jacobo Márquez, un còmic que els seus autors han aconseguit autoeditar gràcies a un crowdfunding.

L’objectiu dels premis que s’atorguen al Saló del Còmic és poder promocionar i recompensar els autors, reconèixer la tasca dels editors que aposten per ells i mostrar la riquesa i la diversitat del còmic publicat a Espanya en el darrer any, amb especial atenció als joves valors i als fanzines.