La filòloga Mariàngela Vilallonga Vives, que exercia de vicepresidenta de l'Institut d'Estudis Catalans, serà la pròxima consellera de Cultura. Substituirà així al capdavant del Departament de Cultura Laura Borràs, que s'afegeix a les llistes per al Congrés de JuntsxCat. Vilallonga, nascuda a Girona el 1952 i criada a Llagostera, és catedràtica de Filologia Llatina a la Universitat de Girona. El 2016 va rebre la Creu de Sant Jordi i fa un mes la Medalla Monturiol al Palau de la Generalitat.

Des dels 22 anys Vilallonga s'ha dedicat a la docència universitària en l'àmbit de la filologia. Es va especialitzar en l'humanisme català, un tema en què encara treballa. És una gran admiradora de Mercè Rodoreda i va comprar la casa El Senyal Vell, on Rodoreda havia viscut i havia escrit part de la seva obra. Ocasionalment ha fet de traductora, i entre d'altres ha traduït poemes de Rilke. És membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

Vilallonga ha estat membre de la junta del Consell Escolar de Catalunya, presidenta del Consell Assessor de la Xarxa Cruscat (2010-2015), membre del Comitè Organitzador de les Commemoracions de la Generalitat de Catalunya (2011-2013) i coordinadora dels Fulls de la Revista de Girona (1985-2008).

Mariàngela Vilallonga no ha tingut una actuació política destacada, a diferència de la seva predecessora, Laura Borràs, amb qui havia coincidit alConsell Assessor de la Institució de les Lletres Catalanes . De fet, en les seves participacions a les xarxes socials amb prou feines apareixen referències polítiques.