Cementiri de Berchtesgaden (Baviera-Alemanya); 03 de juny de 1960. Fa 61 anys. S’oficiava el funeral de Paula Hitler, morta dos dies abans a Hamburg. Paula, de 64 anys, era filla de Alois Hitler, funcionari de l’estat austríac i de la seva tercera esposa Klara Polzl; i la germana petita d’Adolf Hitler, que havia estat el líder del Partit Nacional-Socialista alemany;  Führer del III Reich; i el principal responsable, entre moltes altres coses, de l’extermini de sis milions de persones de les ètnies jueva, gitana i eslava. Paula sempre va proclamar que, durant la seva vida, la relació amb el seu germà Adolf havia estat pràcticament nul·la. Però, en canvi, a la conclusió de la II Guerra Mundial (1939-1945) va ser detinguda, jutjada i condemnada per la seva col·laboració amb el règim nazi alemany.

Qui era Paula Hitler?

Paula Hitler havia nascut el 21 de gener de 1896 a Hafeld, un petit poble situat a mitja hora al sud-oest de Linz, a Àustria. Va ser la filla més petita del matrimoni format per Alois i Klara, els progenitors de Hitler (era set anys més petita que Adolf). Quan va néixer, la seva mare tenia trenta-sis anys i el seu pare ja havia superat els seixanta. No obstant això, els biògrafs de Hitler destaquen que la prematura mort de Klara (el 1907, als 47 anys; i vídua d’Alois des del 1903) va representar un daltabaix en aquella família. Adolf abandonaria l’univers familiar i mai més retornaria a la casa dels pares. Segons els mateixos biògrafs, Paula no va tenir noticies del seu germà durant catorze anys. Quan Hitler va fugir (1907), Paula tenia onze anys, i quan el va retrobar (1921) ja en tenia vint-i-cinc.

Alois i Klara Hitler. Font Bayersiche Staatsbibliotek i Wikimedia Commons

Alois i Klara Hitler / Font: Bayersiche Staatsbibliotek i Wikimedia Commons

Què va fer Paula durant la seva joventut?

Els biògrafs de Hitler han volgut ser molt generosos amb Paula; i, sovint l’han exculpada de qualsevol responsabilitat amb els crims del nazisme. Però la realitat es molt diferent. Si bé es cert que mai va exercir cap mena de càrrec; també ho és que es va aprofitar de la seva condició familiar per a lucrar-se. Des que Hitler assumeix el lideratge del partit nazi alemany (1923); Paula es converteix en una de les dones més elegants i sofisticades de Viena. I des que Hitler assumeix el poder (1933); Paula amassa una considerable fortuna. Se li coneix un patrimoni format, pel cap baix, per un luxós apartament a Viena —només a l’abast de les grans fortunes—, i per un xalet a Berchtesgaden una bucòlica vila als Alps de Baviera, que el règim nazi alemany havia convertit en un centre de sojorn per a les seves elits.

Berchtesgaden (1930). Font Pinterest

Berchtesgaden (1930) / Font: Pinterest

Paula i el psiquiatra

No es pot dir que Paula ignorés els crims del nazisme. Cap al 1938 iniciava una relació sentimental (la única que se li coneix) amb el psiquiatra i neuròleg vienès Erwin Jekellius. En aquell moment Àustria ja havia estat incorporada al III Reich, i una part de la seva societat participava entusiàsticament dels deliris del nazisme alemany. I tot i que, els biògrafs de Hitler insisteixen que Paula i Erwin es van conèixer en un entorn totalment al marge del poder nazi; és molt evident l’ús que fan de la seva proximitat al poder pel seu benefici propi: a partir de l’inici d’aquella relació la carrera del psiquiatra va adquirir velocitat de creuer: el setembre de 1939 havia canviat el divan dels seus pacients per l’uniforme de la Wehrmacht; i el  juny de 1940 era nomenat director d’una sòrdida unitat que “s’ocupava” dels nens amb discapacitats mentals.

Viena (1930). Font Pinterest

Viena (1930) / Font: Pinterest

El nuvi de Paula

Per a il·lustrar qui era la parella sentimental de Paula, n’hi ha prou amb l’extracte d’un informe soviètic redactat a la conclusió de la II Guerra Mundial (1945): “1941, vam començar a la nostra clínica (a Viena) amb l’extermini dels nens (...) el meu ajudant, el Dr. Gross, havia completat un curs pràctic sobre matar nens. Cada mes matàvem entre 6 i 10 nens (...) el Dr. Gross treballava sota la meva direcció. Vam matar els nens segons la seva experiència i instruccions. Després de la introducció de Luminal, a través de l'anus, a l'organisme del nen, el nen s’adormia immediatament i quedava en aquest estat durant 20-24 hores. Després, inevitablement es produïa la mort (...). En alguns casos, la dosi era insuficient, llavors el Dr. Gross, sempre després de consultar-m’ho, injectava un còctel mortal a base de morfina per aconseguir l'objectiu final”.

Fitxa policial soviètica del Dr. Jekellius (1952). Font Blog World War II Gravestone

Fitxa policial soviètica del Dr. Jekellius (1952) / Font: Blog World War II Gravestone

Una lloba vestida d’ovella

Quan Paula va ser detinguda i interrogada per la justícia de les potències aliades (1945); alguns mitjans de premsa la van presentar com una pobra noia que havia tingut la mala sort de ser la germana de Hitler. Però, en canvi, Paula seria la única dels set germans i germanastres de Hitler acusada de col·laboració amb el règim nazi. En la seva defensa declararia que havia mantingut una relació freda i esporàdica amb el seu germà. Que Adolf l’havia obligada a viure en l’anonimat amb una identitat falsa: Paula Wolff (que en alemany vol dir llop). I que tant de bo Adolf hagués assolit el seu somni de ser arquitecte, per a estalviar al món l’horror que havia causat. No li va valer de res el desplegament interpretatiu: li va ser confiscat el patrimoni i va ser desterrada a Hamburg. Però no va morir en la indigència: va ser “rescatada” pels alguns “amics”.

 

Foto principal: Paula Hitler (circa 1920) / Font: Pinterest

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat