L'exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena serà la pregonera de La Mercè del 2019, segons ha anunciat l'Ajuntament de Barcelona en un comunicat. El pregó serà el 20 de setembre al Saló de Cent del consistori. Carmena va viure a Barcelona fugint de la repressió política l'any 1966.

Mentre estava a Catalunya va participar en la creació de l'associació clandestina 'Dones Democràtiques', juntament amb Montserrat Roig i Mercè Olivares. Tres anys més tard va tornar a Madrid. El cartell de la festa major de la capital catalana és obra de la il·lustradora Maria Corte.

Cartell la Mercè 2019 Ajuntament de Barcelona

La Mercè d'enguany és una dona negra i al seu cabell es poden veure diferents figures, entre elles el vaixell Open Arms. Beirut és la ciutat convidada d'aquest any.

Manuela Carmena es va llicenciar en dret l’any 1965. Va començar a exercir la carrera judicial el 1981. El 1986 va rebre el premi nacional Drets Humans. També ha estat vocal del Consell General de Poder Judicial i és una de les fundadores de l’associació progressista Jutges per a la Democràcia. Va ser triada jutgessa degana de Madrid el 1993, i també ha estat presidenta-relatora del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de l'Organització de les Nacions Unides.

Pel que fa al cartell d'enguany, és obra de Maria Corte. Filla de pares d’origen argentí, va néixer a Barcelona l’any 1983, i des de petita va viure al barri de Gràcia. Va estudiar il·lustració a l’Escola Massana, i fa de 10 anys va rebre el primer encàrrec important: el cartell per a les Festes de Santa Eulàlia 2009. Dos anys després es va obrir camí al mercat anglosaxó, a través d’encàrrecs pel 'The New York Times' i la BBC. Ha publicat il·lustracions al suplement Cultures de 'La Vanguardia', al 'Barcelona Metròpolis' o a la revista 'Descobrir'. A nivell internacional, a 'The New York Times', 'The Washington Post', 'Wall Street Journal' o diaris europeus com 'The Times', 'La Repubblica' o 'Le Monde'.

A l’hora de pensar el cartell de la Mercè, repassant la iconografia de la santa es va trobar també que era una imatge popular a Amèrica del Sud i el Carib, i que sovint aquestes Mercès són tan negres com la mateixa Moreneta. La seva intenció ha estat representar una Mercè barcelonina, mestissa o negra, com tantes ciutadanes, potser nascuda aquí o immigrants, com ho van ser els seus pares.

Del seu pentinat emergeixen castellers, músics, escultures de Miró i fins i tot alguna bèstia de foc, tot rematat per un mar en el qual navega el vaixell Open Arms. 

La ciutat escollida per ser la convidada de les festes del 2019 és Beirut, una ciutat castigada per la guerra i que els seus habitants van fer renéixer, convertint-la en un dels grans centres culturals del món àrab.

Durant les festes es programaran una vintena d'espectacles, entre grups de música, dansa i arts de carrer. Estaran repartits entre el passeig de Lluís Companys i Ciutadella, el Castell de Montjuïc i la Llera del Besòs, sense oblidar l’Avinguda de la Catedral, el Moll de la Fusta i la plaça de Joan Coromines. A més, també hi haurà espai per al cinema, ja que La Filmoteca de Catalunya dedicarà un cicle a la cinematografia libanesa, amb un seguit de pel·lícules sobre Beirut.