Òmnium Cultural ha atorgat el Premi Muriel Casals de Comunicació 2022 al periodista Manel Alías, excorresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Rússia. El jurat, format per Sebastià Serrano, Núria Iceta, Sara Gonzàlez, Àlex Gutierrez, Odei A.-Etxearte, Albert Sàez i Mònica Terribas, ha decidit atorgar el guardó a Alías “per la seva acurada i arriscada cobertura de la guerra de Rússia a Ucraïna, oferint testimonis de primera mà a banda i banda del conflicte, amb una mirada política i social” i també per “una feina de més de vuit anys de pedagogia i informació com a corresponsal a Rússia a través dels mitjans públics i en llibres”. El periodista va publicar l'any passat el llibre periodístic Rússia, l'escenari més gran del món (Ara Llibres, 2021), i enguany L'última victòria de l'URSS (Ara Llibres, 2022), tots dos cròniques dels seus anys al país. 

Per altra banda, el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha assegurat que Alías “ha estat un corresponsal de guerra exemplar, explicant rigorosa i objectivament des de la primera línia la guerra de Rússia a Ucraïna amb valentia i professionalitat”. També ha recordat la seva “increïble tasca periodística i polivalència” durant les seves més de dues dècades treballant als mitjans públics catalans. El guardó es lliurarà en el marc de la 72a Nit de Santa Llúcia-Festa Òmnium de les Lletres Catalanes, que se celebrarà aquest dimarts 13 de desembre al Teatre Nacional de Catalunya. 

Entrevista Manel Alías, periodista, escriptor - Foto: Carlos Baglietto
Manel Alías ha escrit dos llibres en dos anys. / Foto: Carlos Baglietto

Una vida destinada a informar

Manel Alías és periodista a Televisió de Catalunya des de l'any 2001: porta més de 20 anys informant des de diferents programes i diverses realitats. Va treballar en programes com l’InfoK i La nit al dia, i també a informatius, on es va especialitzar en temes d’educació abans de començar la seva corresponsalia a Rússia l'any 2015, lloc que va ocupar fins el 2021, poc abans que esclatés la guerra d'Ucraïna. El conflicte bèl·lic va propiciar que tornés al territori com enviat especial per TV3 i Catalunya Ràdio. Els dos llibres que ha publicat en aquests dos anys, Rússia, l’escenari més gran del món i L’última victòria de l’URSS, són dues peces periodístiques rellevants per entendre el per què del que està passant a l'est d'Europa.