El conseller a l'exili Lluís Puig ha declarat com a investigat aquest dijous per videoconferència al jutjat d'Osca des de Brussel·les per un presumpte delicte de desobediència en el cas de les obres d'art de Sixena. Puig ha negat les acusacions i ha volgut deixar clar que "no ha volgut fugir mai" de la justícia.

Tant la fiscalia com l'Ajuntament de Vilanova de Sixena acusen l'anterior titular del Departament de Cultura de no haver obeït les ordres judicials per lliurar les 44 peces del monestir de Sixena que hi havia al Museu de Lleida i que finalment es van entregar per l'ordre judicial, fet que va comportar l'entrada de la Guàrdia Civil a l'equipament museístic l'11 de desembre del 2017.

L'advocat de Puig, Jaume Alonso-Cuevillas, ha destacat la "normalitat" d'aquesta declaració, ja que les videoconferències judicials entre països europeus són "habituals", i ha afegit que "l'excepcionalitat" va ser que l'Audiència Nacional rebutgés les declaracions a distància de Puig, Clara Ponsatí i Carles Puigdemont per l'1-O que es van demanar per escrit al novembre.

Puig ha negat davant del jutge haver tingut mai cap voluntat de desobediència i ha explicat que l'endemà de prendre possessió va rebre un requeriment dels jutjats d'Osca per informar sobre com retornaria les obres. Llavors, ha recordat, va demanar per escrit "temps" per poder estudiar un dossier d'un "gruix fort, de molts papers", ja que es tractava, ha dit, d'un cas històric. En no tenir cap resposta judicial ni administrativa a la seva petició, ha afegit, va arribar el 28 d'octubre de 2017 en què "estava cessat per l'article 155", ha dit. 

Obsessió

De la seva banda, Jaume Alonso-Cuevillas ha assegurat que la demanda per desobediència no té més recorregut. Hi ha, segons el lletrat, una "obsessió" de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena de "perseguir" els consellers de Cultura, i recorda que les obres ja van ser traslladades amb el govern del 155.

Sobre aquesta investigació, Cuevillas descarta que es pugui dictar una euroordre perquè el presumpte delicte no implica penes de presó de més de dos anys, sinó inhabilitació. Pel lletrat, el tribunal podria prorrogar la instrucció però no ho veu necessari. "Està tot documentat", assegura, i recorda que ja va declarar a Osca l'exconseller Vila, investigat també per desobediència. Ara la jutgessa haurà d'arxivar la causa o ordenar que s'obri judici oral.

L'acusació particular, absent

L'acusació particular de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, representada per l'advocat Jorge Español, no s'ha presentat a la declaració. "És un fet estrany que qui em demanda no es presenti en el moment de la meva declaració", ha dit Puig. Español, consultat per l'ACN, ha explicat que el motiu de la seva absència ha estat que com l'exconseller Vila es va negar a respondre les seves preguntes quan va declarar a Osca el 25 d'abril de 2018, "entenc que Puig hauria seguit la mateixa estratègia", ha dit.