La titular del Jutjat d'Instrucció número 3 d'Osca ha citat els exconsellers de Cultura Santi Vila i Lluís Puig com a investigats per presumptes delictes de desobediència i prevaricació per negar-se a facilitar el retorn dels béns del Monestir de Sixena des del Museu de Lleida. En la seva interlocutòria, la magistrada convoca els dos investigats el pròxim 25 d'abril als jutjats de la capital altaragonesa, després de la reobertura de la causa penal instada per la representació legal de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena i secundada per la fiscalia d'Osca.

Encara que les 44 peces reclamades van ser finalment traslladades per la Guàrdia Civil a Sixena el mes de desembre passat a instàncies del Jutjat de Primera Instància número 1 d'Osca, la jutge manté oberta la instrucció per presumpta desobediència i prevaricació contra Vila i Puig per la seva intervenció en el litigi. La magistrada va sobreseure provisionalment el mes de setembre passat la querella penal després d'argüir que el consistori no havia aportat els documents acreditatius dels fets denunciats, però va tornar a reobrir la causa després de rebre la informació requerida.

En la seva interlocturòria de reobertura del procés, la jutge valorava tant l'informe de la fiscalia d'Osca com l'emès pel fiscal del Tribunal Suprem, al qual va arribar inicialment la denúncia en estar els dos polítics catalans aforats. El lletrat de Sixena, Jorge Español, va denunciar els fets al jutjat de guàrdia d'Osca després de perdre tots dos exconsellers la seva condició d'aforats, acompanyant-la d'un informe elaborat per la Fiscalia del Tribunal Suprem que veia indicis de la comissió de presumptes delictes en la conducta de tots dos.

En l'escrit d'adhesió al recurs fet pel fiscal en cap d'Osca, Juan Baratech, s'advertia que tots dos exconsellers van incomplir amb "rotunditat" les ordres judicials malgrat els advertiments que els van ser comunicats. Considerava, a més, que les conseqüències d'aquest incompliment i de la desobediència van ser "capitals", ja que l'operació va requerir un gran desplegament de mitjans materials i humans. També, subratllava, que l'administració aragonesa i la policia judicial van haver d'habilitar per "suplir l'obstinada voluntat dels investigats i també pel risc d'alteració de la seguretat i de la pacífica convivència ciutadana".

Després de la reobertura de la causa, la jutge va remetre un escrit al Parlament català perquè certifiqués si Lluís Puig havia estat elegit diputat autonòmic després de les últimes eleccions, fet que, en no ser corroborat, ha motivat la seva citació com a investigat a Osca.