El proper 21 de juliol a les 22h, 165 municipis de tota Espanya retransmetran en directe la nova producció d’Il trovatore de Verdi a espais públics i a la fresca gràcies al suport d’Endesa i la participació activa de l’Obra Social ”la Caixa”. Es tracta de la primera vegada que el Liceu expandeix el seu projecte a tot l’Estat.

4834 0350 ®A Bofill

Il trovatore de Verdi. A. Bofill.

Arreu, a la fresca

Hores d’ara, un total de 165 municipis del territori espanyol -149 a Catalunya- s’han adherit al Liceu a la Fresca, una iniciativa que permetrà veure a l’aire lliure la producció Il trovatore dirigida per Joan Anton RechiD’aquests municipis, 71 viuran aquesta experiència per primera vegada. Llocs tan emblemàtics com l’Arc de Triomf de Barcelona, la Plaza Mayor de Madrid, l’esplanada situada davant del Museu Guggenheim de Bilbao, la Plaça dels Jurats de Girona, Escaldes-Engordany d’Andorra, el CaixaForum Sevilla, la Plaça Esteve Cuito de Lleida, el Paseo del Salón de Granada, el Parc del Marc de Palma de Mallorca o la Plaza del Estaño de Las Palmas de Gran Canaria, entre d’altres, seran l’escenari per a apropar l’òpera a la ciutadania. El projecte compta amb la participació activa de l’Obra Social ”la Caixa”, que ha estat l’encarregada de l’extensió, també per primera vegada, del projecte en el territori espanyol, en concret en les ciutats de Bilbao, Sevilla, Málaga, Granada, Valladolid, Santiago de Compostela, Pamplona, Las Palmas de Gran Canaria i Palma de Mallorca.

Liceu al territori

El Liceu també impulsa el projecte Liceu al Territori. Un programa que potencia l’assistència de nous públics al Teatre amb xerrades amenes i accessibles per nombrosos municipis de Catalunya. Liceu al Territori treballa per desprendre el públic d’idees preconcebudes sobre l’òpera i perquè un gran nombre de ciutadans assisteixin, com a mínim una vegada, al Gran Teatre, i així seguir construint el Liceu de Tots.

Òpera a Nou Barris

El Liceu a la Fresca manté quatre localitzacions a Barcelona i aposta per l’Arc de Triomf per segon any consecutiu com a emplaçament principal del projecte. La Plaça Salvador Seguí i el Centre Cívic Sant Martí mantenen la seva confiança al projecte. I com a novetat, l’Ajuntament de Barcelona s’ha sumat al Liceu a la Fresca en la seva aposta per treballar estretament amb el Liceu i ha decidit implantar una quarta pantalla a la Plaça Major de Nou Barris i que podrà acollir gairebé 1.000 persones. Es tracta d’una iniciativa que vol connectar el comerç i la cultura de la ciutat i que s’emmarca dins l’Estratègia de Reforç i Projecció del Comerç.  

Per televisió, també

Televisió de Catalunya i Televisión Española col·laboren en aquesta coproducció que cedirà el senyal a tots els municipis. A més, el Canal 33 emetrà aquella mateixa nit un programa especial amb la representació d’Il trovatore des de l’espai habilitat a l’Arc de Triomf de Barcelona (Passeig Lluís Companys), com ja es va fer en l’emissió de la temporada passada i presentat per Carolina Rosich i Jofre Font. Al mateix temps, La2 ho farà amb el senyal cap a tot l’Estat a través del programa El Palco, des de la Plaza Mayor de Madrid i amb la presentació d’Eva Sandoval de Radio Clásica. La gravació és una coproducció del Gran Teatre del Liceu amb la productora Jack Fébus i Mezzo i es realitzarà amb 7 càmeres, totes ubicades a la sala del Teatre: 6 a platea i 1 robotitzada al tercer pis.  

Nova producció, Il trovatore

Una altra novetat del projecte serà la producció Il trovatore de Verdi que es podrà veure al Liceu a la Fresca el 21 de juliol. El director d’escena Joan Anton Rechi prepara una producció en la qual “Los desastres de la Guerra” de Francisco de Goya serveixen d’inspiració per la posada en escena, que ha volgut donar protagonisme especial a l’artista aragonès i a la ciutat on es va pintar la sèrie de gravats. Goya, interpretat per Carles Canut, esdevé un espectador d’excepció de la història d’Il trovatore, i inclús un personatge més, un narrador o trobador que amb els seus pinzells va desgranant aquesta tragèdia d’amor, venjança, guerra i mort. La figurinista Mercè Paloma i el vídeocreador Sergio Gracia han treballat de la mà de Rechi per tal d’ambientar la història de Cammarano i Bardare en un context de batalla que “aporta més versemblança a la història”. Un repartiment de luxe encapçala aquesta coproducció del Liceu i l’Ópera de Oviedo, que en la seva terna protagonista compta amb el baríton George Petean com a Comte de Luna, la soprano Tamara Wilson com a Leonora i el tenor Piero Pretti com a Manrico, tots ells sota la batuta del mestre Daniele Callegari. Il trovatore ens situa a Saragossa, on som testimonis de l’enamorament del trobador Manrico i Leonora. El comte de Luna, que també la pretén, va perdre el seu germà petit segrestat per Azucena, mare de Manrico. Aquesta és capturada pel comte i torturada; Manrico intenta salvar-la, però és capturat. Leonora intercedeix davant el comte oferint-se ella mateixa com la seva dona, però acaba suïcidant-se. Aleshores Luna mata Manrico, i Azucena revela, poc abans de morir també, que el trobador era el germà perdut del comte.

4834 1071 ®A Bofill

Il trovatore de Verdi. A. Bofill.

Homenatge a Joaquim Molins

Com a senyal de condol per la mort de l’expresident del Gran Teatre del Liceu, Joaquim Molins, el Teatre li dedicarà l’estrena i totes les funcions de la nova producció d’Il trovatore a partir del 17 de juliol, i també la representació del Liceu a la Fresca que retransmetrà en directe aquesta òpera per tot l’Estat.

Joaquim Molins 6© Miquel González shooting

Joaquim Molins. Foto: © Miquel González.