El Liceu, TV3, la 2 i la Caixa s'han tornat a posar d'acord per oferir un dels espectacles més emblemàtics del món operístic català: El Liceu a la fresca, una jornada especial en què l'òpera arriba a places i espais públics de tot Catalunya, gràcies a la col·laboració de centenars d'ajuntaments. Aquest divendres, 28 de juny, la Tosca de Puccini es veurà a 261 punts, 225 a Catalunya, 30 a la resta de l'Estat espanyol, 1 a Andorra i 5 a Catalunya Nord (es preveu que reuneixin al voltant de 100.000 espectadors). A Barcelona es podrà veure als jardins del Palau Robert, al Casino l'Aliança del Poblenou, al Centre Cívic Sant Martí i a la Plaça Salvador Seguí. Però l'escenaris central estarà situat al Passeig Lluís Companys, on hi haurà 2.000 cadires posades per l'organització, i des d'on es farà la retransmissió de TV3 (enguany s'hi podrà accedir sense reserva prèvia). La retransmissió de la 2, en directe, es farà des de Madrid, des de la Plaza Juan Goytisolo. I la televisió francesa Via Occitanie també oferirà el concert.

Fins al més petit

En el llistat de municipis que participen a la iniciativa hi figuren localitats extremadament petites, com Bolvir, Albesa o Ger, localitats mitjanes com Montornès o El Prat del Llobregat, i també als grans municipis del territori, com Badalona, Tarragona o Girona. Hi ha pobles de platja i pobles de muntanya, localitats rurals i municipis de l'àrea urbana de Barcelona... El Liceu ja es sent satisfet amb aquesta espectacular expansió del Liceu a la fresca, i no busca estendre'l a més municipis catalans, sinó millorar la qualitat de la iniciativa. En aquesta línia, enguany a més a més de la representació en sí, el Liceu oferirà 124 conferències a diferents municipis allunyats de Barcelona per explicar l'òpera i la Tosca als no iniciats, i per a apropar-los el món de la música clàssica.

4980 168©A Bofill

Tosca, una porta a tot un món

Segons Christina Scheppelmann, directora artística del Liceu, Tosca, de Giacomo Puccini, és una òpera que pot arribar a un públic ampli, tal i com es vol amb aquesta activitat, perquè és una obra molt popular i no molt llarga, de 2h 45'. Aquesta òpera narra la història de Floria Tosca, l'amant del pintor Cavaradossi, que és empresonat per amagar a casa el seu amic Angelotti, un pres polític fugit del Castell Sant'Angelo. Aquesta producció de Tosca, firmada per Paco Azorín i recolzada pel Liceu i per a Maestranza de Sevilla, compta amb una direcció artística que ha estat considerat bona, i amb un solvent treball dels cantants, segons la crítica. Dirigirà l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu el mestre John Fiore, la soprano Tatiana Serjan encarnarà a Tosca, el tenor Roberto Aronica farà de Mario Cavaradossi i el baríton Lucio Gallo adoptarà el paper del malvat baró Scarpia.

Liceu Fresca © A Bofill

Acord per promoure la cultura

Vicent Sanchís, director de TV3, ha celebrat aquest gran acord que permet convertir l'òpera en un espectacle de masses. "El Liceu cada any es supera", ha explicat Sanchís, "però la lluita per popularitzar l'òpera i fer-la de tots no s'ha acabat. Si podem, encara farem més", ha assegurat. Samuel Martín, director de La 2, ha resaltat que les activitats com el Liceu a la fresca, "són les que donen sentit a una cadena com La 2 (que també promou la retransmissió de l'òpera a sales de cinema). Elisa Duran, directora general adjunta, de la Fundació Bancària la Caixa, ha demanat que s'uneixin esforços per tancar l'escletxa que separa la gent de l'òpera, i ha anunciat que el CaixaFòrum Barcelona mostrarà, a partir de l'octubre, l'exposició Òpera, passió, poder i política.

 

Foto de portada: Liceu a la fresca 2018 a l'Arc de Triomf.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat