El Recinte Gran Via de la Fira de Barcelona, a l'Hospitalet, és  fins divendres el lloc d'encontre dels professionals del llibre en el Liber 2016 (aquest any es celebra a Barcelona ja que s'alterna entre la capital catalana i Madrid). El Liber és una de les grans fires del sector, i desperta molt interés de les institucions, ja que el sector editorial espanyol és el cinquè del món. L'any 2015 a Espanya es van editar 225 milions d'exemplars, que corresponien a un total de més de 80.000 títols. En aquests moments, el sector editorial mou un 0,7 % del PIB i ocupa a 30.000 persones. És un sector que comença a estabilitzar-se després del greu impacte de la crisi, però encara té una xifra de negocis inferior a la del 2008 en un 30 %. A més a més, es tem que la pirateria i els canvis en els hàbits d'oci posin en risc la dinamització d'aquest àmbit.

Amb la vista posada a l'exterior

El sector editorial espanyol confia en el continu creixement del mercat editorial mundial en espanyol per aprofundir el seu creixement. Es confia en què amb un increment de les exportacions es podran recuperar els nivells de negoci d'abans de la crisi. Per això, el Liber ha convidat a la Fira a un nombrós grup de compradors i prescriptors internacionals, que establiran contactes amb les empreses locals. S'ha portat una nombrosa delegació de bibliotecaris nord-americans, ja que es calcula que en el futur aquest país arribarà a tenir la major comunitat hispanoparlant del món.

El Liber

Al Liber hi haurà un total de 346 expositors de 10 països diferents. Comptarà amb estands de nous sectors vinculats a la digitalització, la comercialització i la internacionalització del llibre (s'ha reservat un ampli espai, la Zona Digital, reservat per a qüestions relatives a la digitalització). Malgrat tot, el 80 % dels expositors seran editors, procedents de Catalunya, Madrid, el País Valencià, Andalusia, Euskadi i Castella Lleó. Hi haurà també un espai, la Zona de l'Autor, on s'informarà als autors que volen autoeditar-se sobre les diferents possibilitats. També hi haurà xerrades i taules rodones, amb més de 150 ponents, per discutir l'evolució del món del llibre.

Premi a les biblioteques de la Diputació

El Liber ha atorgat el Premi Liber 2016 al Foment de la Lectura a la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona per "la seva extraordinària aportació al llarg del temps a la creació d'una xarxa de biblioteques municipals". Aquesta xarxa està constituïda de més de 200 biblioteques i 10 bibliobusos que intenten garantir l'accés a la lectura a tot el territori. El Liber també atorgarà premis a l'escriptor Juan Marsé, a l'editora Beatriz de Moura, a la periodista Pepa Fernández, al director de cinema Fernando León i a la llibreria Cálamo de Saragossa.

Els editors, queixosos

El president de la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya (FGEE), Daniel Fernández, en presència del president de la Generalitat, les alcaldesses de Barcelona i l'Hospitalet, i el secretari d'Estat de Cultura, ha demanat a les administracions un compromís ferm amb el llibre. Daniel Fernández ha demanat polítiques de suport a la lectura, tot indicant que una quarta part dels lectors no llegeix mai, i que això no s'ho pot permetre un país avançat. Al·lega que als problemes de la crisi econòmica se'ls ha afegit la paràlisi provocada pel bloqueig polític, i apunta que s'han de prendre decisions ja, com elaborar una Llei del Mecenatge, per millorar el finançament de la cultura, o reformar la Llei de Propietat Intel·lectual, per combatre la pirateria.